
Den första heter "Siljans storöring" och är ugiven av Dalarnas museum i Falun. Den handlar om hur fisket var i Siljan och Österdalälven innan de dämde upp den, och Trängsletdammen bildades. Vilka öringar, och idag finns knappt en spillra kvar. En annan heter "Håckren, för och efter dämningen" och beskriver samma sak. Har pratat med några "gammgubbar" på jobbet som fiskat där innan uppdämningen. Deras berättelser gör att man gärna skulle vilja resa tillbaka i tiden, säg 50 år. Den tredje heter "Dammån- ett populärt storöringvatten" och handlar om Dammån, som faktist redan har ett kraftverk. Kan nog tänka mig att kraftbolaget gärna vill ta ut mer energi där. Även Åre kommuns byggplaner hotar öringstammen, se ett tidigare inlägg.
Åpropå böcker. Ibland är jag en riktig bokmal. Nu när det är fiskeförbud, vadarna hänger på tork och kvällsmörkret kommer allt tidigare för varje dag som går så är det riktigt skönt att lägga sig i soffan med en riktigt god bok. Det blir som när man kan flugfiska helt avslappnat utan att behöva tänka på vardagens alla måsten. Man blir slukad av bokens handling och glömmer tid och rum. Nu håller jag på med en sådan bok, Michael Connelly´s "Räven". Den har polisen Harry Bosch i huvudrollen, en polis som går sina egna vägar och hittar nya infallsvinklar och som oftast är osams med sina chefer. Mest behållning har man om man läser hans böcker med Harry Bosch i kronologisk ordning. Klart läsvärda. Den har t o m fått mig att låta senaste numret av Allt om flugfiske att ligga orörd !!
Apropå nya infallsvinklar. Häromkvällen när jag la på fiberväv på potatisblasten, för att skydda dem mot nattfrosten, fick jag en idé när jag tittade närmare på väven. Går den inte att använda till nattländevingar ? Kanske, ska göra en prototyp. Vad är det man brukar säga: Gränsen mellan galenskap och genialitet är tunn !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar