lördag 2 maj 2015

Långforsens kraftverk

Kraftverkets vara eller inte vara har varit på tapeten i många år. Så länge jag bott i Jämtland har kraftverket i Nedre Långan skapat rubriker i media.
Kraftverket, byggt runt 1918, ligger i ett Natura 2000 område. Ett område med höga naturvärden med Långan som en livsnerv, med sitt fina harr- och öringfiske. Helt enkelt en viktig inkomstkälla för ortsbor som lever på turism.
Jämtkraft har försökt bygga ut kraftverket bla till ett fyra gånger så stort, men fått nej i regeringsrätten.
För några år sen gjordes en kupp på Långans FVO årsmöte. Jämtkraft tog över styrelsen för att kunna genomföra sin planer.
Smutskastning och lögner har förekommit.
Nu är kraftverket på förstasidorna igen. Nu gäller det en ombyggnad, på ett kraftverk som producerar mindre än ett modernt vindkraftverk.
Ja, ni läste rätt. En tredjedels vindkraftverk.
Men i veckan hände nåt som fick mig att ana ett ljus i tunneln.
Kommunfullmäktige i Östersund fattade följande beslut: ( läs mer )

"Östersunds kommun ska diskutera med de andra ägarkommunerna i Jämtkraft, Åre och Krokom, med syfte att "bolaget ska avstå från renovering och/eller utbyggnad av vattenkraftverket i Långforsen och i stället omedelbart påbörja ett arbete med att återställa forsen till så nära ursprungligt skick som möjligt”.

Östersund äger 98% medan Krokom och Åre äger 1% vardera. Haken är att S i Östersund reserverade sig mot detta beslut. Frågan är hur mycket Åre och Krokom kan påverka ?

Drömmen vore naturligtvis om det beslutas om en återställning av Långforsen. Vilken goodwill det skulle bli för Jämtland, men framförallt för Jämtkraft.
Jämtkraft har skapat sig ett dåligt rykte genom en reklamfilm och uttalanden som att biologisk mångfald inte är deras affärsidé. Man har försökt att reparera detta genom att införa en miljöfond och bygga ett omlöp i Billstaån.
En annan faktor i denna soppa är att Jämtkrafts VD Anders Ericsson samtidigt är ordförande i Svensk Energi.
Var det nån som sa ordet prestige?
Naturligtvis ligger detta i botten.
Inte vill eljätten förlora mot några naturvänner i gröna fjällrävenjackor. Vilken prestigefölust när man man satsat miljonbelopp på detta projekt. Säkert många mer kronor än man tjänat på just detta kraftverk.
Och tänk om den domen blir prejudikat. Då kan många meningslösa små kraftverk i landet börja avvecklas.
Hemska tanke för alla elproducenter, men rena julafton för alla naturvänner.
Jämtkraft, nu har ni chansen att göra nåt revolutionerande. Ta den!!

Blir spännande att följa utvecklingen.....

Inga kommentarer: