söndag 10 juli 2011

När får vi se ett Årekort ?

För ett tag sen kunde man läsa i Östersundsposten om ett gemensamt fiskekort längs en 10-mil lång sträcka i Ljusnan i Härjedalen. Det är 7 st fiskevårdsområden som gjort slag i saken och samarbetar om ett gemensamt fiskekort. Vilken lycka för alla tillresta fiskeentusiaster som slipper hålla reda på en massa gränser och var man får och inte får fiska. En sådan situation har vi här nu, längs Indalsälven. Från utloppet av Ånnsjön ner till Liten i Järpen finns det, om jag räknat rätt, 9 st fiskekortområden, och det på en sträcka av mycket mindre än 10 mil. Vilken vinst det skulle bli om det fanns ett gemensamt fiskekort för hela sträckan. Inte bara för fiskaren utan också för hela området, genom en genomtänkt marknadsföring. Istället sitter nu alla fiskevårdsområden och bevakar sina inressen. Eller pågår det någon diskussion om detta ? Åre kommun lever till stor del av turism och detta skulle kunna locka ännu mer besökare sommartid. Tänk om det vore likadant vintertid: Ett liftkort i Duved/Tegefjäll, ett i Ullådalen osv. Vilket liv det skulle bli.
Det finns mycket ogjort inom fisketurismen här i kommunen. Tänk att ha en fiskecamp nere i Liten, med båtuthyrning och guider. Eller varför profilerar sig inte exempelvis Såå camping eller Brattlandsgården mot fisketurismen ? Jag är helt säker på att här finns stora pengar att tjäna och att många tillresta fisketurister efterfrågar denna service, det märks inte minst genom de mail som ibland dyker upp i mailboxen med frågor angående fiskevatten.

2 kommentarer:

Lunkan sa...

Angående gemensamt fiskekort så tror.jag dalens FVO kan vara redo om sisådär en generation. Det kommer krävas nytt blod och nya tankebanor innan detta är moget, tyvärr.
Efter 5 år som fiskekortsaljare och kontakt med flera av de berörda så är det vad jag tror.
Allt.finns ätt vinna men ingen vågar. Synd mycket synd.

Joachim sa...

Riktigt uppenbart blir det om man försöker fiska hela Långan, där Landösjöns FVO har övre sträckan, och Nedre Långans FVO den nedre. Omöjlighet i överenskommelser om vägavgifter har gjort att mitt på sträckan sitter en bom rakt över vägen - omöjliggör alltså effektivt all trafik längs hela fiskesträckan. Revirpinkande - Landösjöns båtfiskare vs. Nedre Långans flugfiskare. Ingen vinnare. Synd, då älven är en fin möjlighet att fiska bra öring/harrfiske med närhet till Östersund. /Joachim