tisdag 24 februari 2009
Drömmar
-Kolla, det är ju jag.
Just då stod en gubbe i duschen och nynnade på en känd melodi. Nynna och trumma i tid och otid brukar jag göra hemma, till min sambos stora förtret. Inte blev reklamfilmen sämre när den duschande sångaren förvandlades till en rockstjärna. Plötsligt står han på en scen och framför en Spinal Tap-liknande version av Rainbowdängan Since you been gone. Så jäkla bra, kolla själv.
torsdag 19 februari 2009
Just for fun
Jag ska kalla den för The Firefly. Det beror på att färgerna stämmer överens med en eldslåga och om ni kan er Uriah Heep-historia så vet ni att de har en låt som heter så. Det blir alltså en liten hyllning till de gamla hjältarna.
Den nyare idén är bara ett par dar gammal och härstammar från senaste inlägget med kommentarer på Patriks blogg, http://rospiggenfiske.blogspot.com/2009/02/fredag-den-13e-kom-oringdansen.html . Det handlar om rosa skeddrag och "The Fylking Fly". Så här är resultatet, the incredible, The Fylking Fly.
Jag antar att den gode Lunkan tänkte på Gerd Fylkings rosa adidasoverall.
Imorgon bitti ska jag lägga dessa flugor i en av Postvekets gula lådor för vidarebefodran ner till Rospiggen Patrik. Så Patrik, testa dem och se hur havsöringarna reagerar på dessa kreationer. Blir det kamp eller flykt ?
För er som ännu inte har fattat vad Uriah Heep är för någonting, så avslutningsvis, lyssna och njut av The Firefly.
måndag 16 februari 2009
Coq de Leon
Som ni ser har fjädrarna en fin teckning och det ska bli intressant att se hur de fungerar som matukavingar på streamers. På nymfer och flymfer används de till att imitera stjärtspröt och ben.
Igår kom resultatet från den tidigare nämnda flugbindningstävlingen Partridge Fly Tying Open. Tyvärr fanns jag inte med bland de 10 finalisterna. Mina bidrag såg i varje fall ut så här.
Temat var dagsländor och man skulle binda den i tre stadier, nymf, kläckare och färdig slända. Man vet ju inte vad juryn tittar på. Vill de ha realistiska flugor eller "fiskeflugor"? Jag valde det senare aternativet, och denna gång räckte det inte hela vägen. Det är bara att bryta ihop och gå vidare. Eller som Askungen sa: "Vad är väl en bal på slottet....."
lördag 14 februari 2009
Frukost på tjärnen
Den första timmen är det bra fart på rödingarna och de flesta krokas av då. Några är små och återfår friheten. När huggperioden börjar avta kan jag äntligen hälla upp en mugg kaffe och tugga i mig de medhavda mackorna, dagens frukost.
4 matfiskar får följa med hem. De kommer att avlämnas hos barnens mormor, en fiskälskare. Det är ju trots allt alla hjärtans dag.
fredag 13 februari 2009
Mina flugor #8
Den består egentligen bara av tre material. Foam till kroppen, polygarn till vingen och ett tupphackel. Jag använder 2mm´s foam, men ibland upplever jag att det blir lite för tjockt. Jag ska leta efter foam som är 1 mm eller 1,5 mm tjockt och se om jag kan få till lite slankare kroppar till de mindre storlekarna.
Det är lite pyssel att få till den fristående bakkroppen, men med lite träning så går det fort och enkelt. Man får helt enkelt göra dem var för sig innan man binder in den på kroken och kompleterar med vingen och hacklet. Det går lika bra att använda samma kropp till en spinner. Då har vi en fluga som bara består av två material (!). Flugorna på bilderna är i storlek 10 och 12.
Färgen på flugan kan man variera genom att foamen finns i några olika färger. Alternativet är att använda vit foam, eller någon annan ljus kulör, och färga den med en vattenfast tuschpenna. Då kan man också få till en naturtrogen segmentering om man så önskar.
Detta är min variant av foamslända. Tittar man i böcker eller letar på nätet hittar man många liknande flugor. En del är mer naturtrogna och har t.ex stjärtspröt. Visst, det kan man tillföra, men gör man det för fiskarens eller fiskens skull ? Min tanke med denna fluga var att göra den relativt lättbunden, att den ska flyta bra och ha rätt siluett ur fiskens synvinkel.
måndag 9 februari 2009
Mina flugor #7
I slutet av förra året beskrev jag en prototyp på en mjukhacklad fluga ( http://flugfiske-stig.blogspot.com/2008/12/mjukhacklade-nymfer.html ).
Jag gör den också i en nymfvariant. ( Se mina flugor #3 )Skillnaden då är att den får en ryggsköld och att hacklet binds in på ett annat sätt.
Dessa flugor, plus några andra, har jag lagt ut på Tradera. Väntar med spänning på att se om några tycker att de är intressanta.
onsdag 4 februari 2009
Streamerfiske
Jag använder dessa tekniker när jag fiskar med streamer och det funkar. Dessutom blir det mycket roligare, och framförallt effektivare.
Naturligtvis finns det böcker skrivna i detta ämne. Två "biblar" är dessa:
Modern Streamers for Trophy Trout av amerikanerna Bob Linsenman och Kelly Galloup. Här avhandlas bl a hur storöringar uppför sig, hur man läser vatten, fisketekniker och flugmönster.
Streamer av norrmannen Pål Krogvold. Här kan man också läsa om fisketekniker, men framför allt ägnas en stor del av boken åt flugmönster och flugbindning.
Det fina med streamers är att du kan fiska dem året om. Du kan få en öring att hugga på dem om du, som ovan nämt, placerar dem i öringens revir eller på ståndplatsen. Prova detta och kanske drömöringen blir din.
söndag 1 februari 2009
Ljuset återvänder


Så här ser dessa flugor ut och vill ni veta mer om dem så är det bara att "googla" dem.
Nu har jag några nya flugprototyper att binda upp. Dessutom måste de provfiskas för att se hur de rör sig i eller på vattnet, och inte minst hur de uppför sig under luftkasten. Nån tafstvinnare vill man inte ha. Frågan är hur man ska hinna med allt, tiden på kvällarna är ju trots allt begränsad, och andra aktiviteter står också på agendan.