torsdag 11 maj 2017

Det här med fiskekort

En ny fiskesäsong står för dörren. En del har ju redan öppnat den, eller kanske inte ens stängt den. Återigen kom jag att tänka på det här med fiskekort och alla fiskekortsområden som finns i trakten, och speciellt längs älven. Vill man fiska från, säg utloppet ur Ånnsjön, ner till Järpen så är det minst 7 olika fiskekort som gäller, plus att några sträckor är privata.
Tänk att du står i en ström och fisket går ganska trögt, men plötsligt börjar det vaka som tusan hundra meter uppströms. Naturligtvis vill du gå dit. Men sorry, det tillhör ett annat fiskevårdsområde, och det  går inte att köpa kort via nätet heller. Så krass kan verkligheten faktiskt vara.
En annan sak jag funderat på är fiskereglerna. De skiljer sig också åt mellan områdena, fast det är samma älv. Du kan få fiska i inloppet till en av sjöarna i systemet nästan året om, förutom under leken. I utloppet ur samma sjö får du bara fiska från 1 juni till 31 augusti. Ologiskt heller hur?
Nu är jag visserligen jävig, men varför inte tillåta fiske året runt förutom under leken på hösten. Är man så korkad, eller ivrig, att man beger sig ut med flugspö i april eller i slutet av november så låt en göra det.
Personligen tycker jag att bara tillåta fiske från juni till augusti är lika förlegat som att inte tillåta kvinnor att rösta, eller vänstertrafik.
Slutligen detta med fiske på renbetesfjället. Varför är fisket i strömmarna bara tillåtet från 15 juni? I tjärnen intill går det ju bra att fiska.
Fast det är kanske inte meningen att man ska veta allt? Då skulle ju alla experter bli arbetslösa. Och det skulle ju inte vara bra för samhällsekonomin.
Men visst är detta ett utvecklingsområde för Åre kommun som är en kommun där turismen är viktig.

1 kommentar:

Morgan Englin sa...

"Slutligen detta med fiske på renbetesfjället. Varför är fisket i strömmarna bara tillåtet från 15 juni? I tjärnen intill går det ju bra att fiska."

Hej Stig, har du ställt frågan till Länsstyrelsen? En anledningen jag kan tänka mig är att rommen skall hinna kläcka och att ynglen skall ha lämnat gulesäcksstadiet innan vi börjar vada omkring och eventuellt kliva på de stackars småttingarna.

Jag vet att Länsstyrelsen har försökt att ena och slå ihop fiskevårdsområden i Åredalen men inte fått nån vidare respons. Jag tror att det är ett klassiskt "surjämte" problem om du ursäktar uttrycket.

Tack för en bra blogg!