fredag 10 augusti 2012

Lunchfiske

Att åka och käka lunch med fjällutsikt och vakande fisk är livskvalitet. Jag och Elias  satt i gröngräset och njöt av väder och gofika. Ett och annat kast hann vi med också.

Men allt har en baksida. Vid ett av de mer frekvent använda fiskeställena en bit bort hittade vi detta förra gången vi besökte ån. Inte vackert och man blir betänksam.

Att inte orka bära sitt skräp med sig hem är så jäkla dåligt. Det är bara ett par hundra meter till bilparkeringen och där finns dessutom en kommunal soptunna. Om du eller ni som gjort detta, druckit Mariestad och Cola, rökt och lämnat flöten och en dragförpackning från Biltema, läser detta, så skämms.
Jag har kollat upp nedbrytningstiden i naturen på olika produkter hos stiftelsen Håll Sverige rent. Siffror som tål att tänkas på:

Glas, 1 miljon år.
Plast, 450 år
Aluminium, 200-500 år
Tuggummi, 20-25 år
Fimpar, 1-5 år.

Hade Karl XII´s karoliner haft med sig colaburkar och slängt dem hade vi ännu kunnat hitta sådana i fjällvärlden efter hans fälttåg.
Om Carola i ren glädjeyra spottat ut ett tuggummi efter segern i Eurovision Song Contest 1991 så hade det precis förmultnat.

Inga kommentarer: