onsdag 3 september 2008

Bokbiten !

Häromdan kom jag över senaste numret av Fiskejournalen och fastnade för Ledaren. Den handlar om Vattenfall och har titeln: "De lurar skjortan av oss". Vattenfall framställer sig i media och på sin hemsida som miljökämpar. De skryter om sin miljöpolitik och att de satsar på vind- och vågkraft. Om de bara får ta vattnet ur den opåverkade Vojmån så kommer utsläppen av koldioxid att minska med 0,145 milj ton per år. Vad de inte berättar är att de äger ett antal kolkraftverk nere i Europa som släpper ut 90 milj ton per år. Jämför med vad hela Sverige släpper ut per år. 65 milj ton ! De tänker dessutom investera ytterligare 40 miljarder kronor i nya kolkraftverk som kommer att släppa ut ytterligare 18 milj ton koldioxid. Vilka lögnare Vattenfall och andra kraftbolag har blivit. Deras lobbyister har verkligen lyckats lura beslutsfattare och den stora allmänheten. Miljö-el, kan det verkligen finnas något sådant ? Nej, självklart inte. Skånska Dagbladets politiske redaktör skrev så här i en krönika. "Ju förr vibygger ut de orörda älvarna desto bättre, då skulle vi slippa bygga så många vindkraftverk. Då blir miljöpåverkan på landskapsbilden hanterlig. Visst innebär byggandet av vattenkraftverk att man dämmer upp älvarna på några ställen-där det istället bildas vackra fiskesjöar..." Man kan ju undra vem som betalar hans lön. Förstår de inte att de förstör hela ekologiska system, som aldrig kan återhämta sig. De som tycker att Håckrendammen eller Trängsletdammen, i Dalarna, är "vackra fiskesjöar" räcker upp handen.... Har man besökt en sådan damm när den nästan är tömd, då har man nog sin åsikt klar. Ibland undrar man hur fisket var förr, när vattnet fick rinna fritt i strömmar och genom sjöar. Det finns några böcker skrivna om detta som jag vill rekommendera.


Den första heter "Siljans storöring" och är ugiven av Dalarnas museum i Falun. Den handlar om hur fisket var i Siljan och Österdalälven innan de dämde upp den, och Trängsletdammen bildades. Vilka öringar, och idag finns knappt en spillra kvar. En annan heter "Håckren, för och efter dämningen" och beskriver samma sak. Har pratat med några "gammgubbar" på jobbet som fiskat där innan uppdämningen. Deras berättelser gör att man gärna skulle vilja resa tillbaka i tiden, säg 50 år. Den tredje heter "Dammån- ett populärt storöringvatten" och handlar om Dammån, som faktist redan har ett kraftverk. Kan nog tänka mig att kraftbolaget gärna vill ta ut mer energi där. Även Åre kommuns byggplaner hotar öringstammen, se ett tidigare inlägg.
Åpropå böcker. Ibland är jag en riktig bokmal. Nu när det är fiskeförbud, vadarna hänger på tork och kvällsmörkret kommer allt tidigare för varje dag som går så är det riktigt skönt att lägga sig i soffan med en riktigt god bok. Det blir som när man kan flugfiska helt avslappnat utan att behöva tänka på vardagens alla måsten. Man blir slukad av bokens handling och glömmer tid och rum. Nu håller jag på med en sådan bok, Michael Connelly´s "Räven". Den har polisen Harry Bosch i huvudrollen, en polis som går sina egna vägar och hittar nya infallsvinklar och som oftast är osams med sina chefer. Mest behållning har man om man läser hans böcker med Harry Bosch i kronologisk ordning. Klart läsvärda. Den har t o m fått mig att låta senaste numret av Allt om flugfiske att ligga orörd !!
Apropå nya infallsvinklar. Häromkvällen när jag la på fiberväv på potatisblasten, för att skydda dem mot nattfrosten, fick jag en idé när jag tittade närmare på väven. Går den inte att använda till nattländevingar ? Kanske, ska göra en prototyp. Vad är det man brukar säga: Gränsen mellan galenskap och genialitet är tunn !

Inga kommentarer: