fredag 30 januari 2015

Junk Yard Dogs

Ikväll gav jag mig ut på lite okänd mark. Band ett par artikullerade streamer med mycket marabou och rävhår. Mönstret är skapat av amerikanen Michael Schmidt, en fena på dessa flugor. En annan som är duktig på det är Oskar Hagelin. Hans blogg, Times Flies by Oskar, hittar ni till höger här nu.
Där finns massor av hans fina flugor och länkar till andra sidor. Mycket nöje...

Åter till the Dogs. Det är ovant med så mycket material och två krokar, men snart har jag kläm på det, tror jag i varje fall. Materialet, rävhår och Marabou, innebär i varje fall att det blir mycket liv i flugan. Och stora flugor lockar förhoppningsvis stora öringar.

Jag ska också damma av den här boken och läsa igenom den igen. Risken är stor att jag sen äger en eller två nya fluglinor, en sinktip och en sjunkande.

måndag 26 januari 2015

Amerikafläsk

Idag fick jag några efterlängtade flugor från en nyfunnen vän, Oskar Hagelin. En mästare på området articulated streamers, alltså stora streamers försedda med två krokar.
4 st Grumpy Muppet
 
Grympy Muppet är ett mönster konstruerat av amerikanen Michael Schmidt. En fluga som, enligt utsago, ska röra sig fantastiskt i vattnet. Så gissa om jag längtar till att få prova.....
 
Här är en jämförelse med mina egna streamers:

 
Underst ser vi en streamerstorlek jag använt i flera år, i storlek 8-6. Den i mitten är i storleken större, vilket jag började använda säsongen som gick. Överst alltså en av Oskars streamer med frontkroken i storlek 1. En viss skillnad som ni ser.
Som sagt, detta ska bli spännande.
Hur var det nu? Stor fluga, stor fisk.....
 
 


fredag 23 januari 2015

Nån som längtar..?

Är det nån som längtar efter värme och vakande öring....?
Här är en liten abstinensdämpare.

söndag 18 januari 2015

Flugåret 2014

Flugor kommer, flugor går
men ST-flugor består....

Nåt sånt kunde man skalda om man var kaxig, men eftersom jag inte är det så låter jag bli.
Jag ska istället försöka redovisa vilka flugor som fungerade för mig förra året, alla av egen produktion.

När jag började i april så var det oftast med en streamer på tafsen. Dessa baitfishflugor fungerade fint på de hungriga öringarna.
Ville jag fiska lite mer imitationsinriktat så knöt jag på en förtyngd nymf.
Streamers av mjuka fjädrar eller olika flashmaterial ger en överlägsen gång i vattnet.

Samma flugor fungerade också hela maj månad ut. När vi kom in i juni var det vädret som blev  avgörande. Har nån kläckning kommit igång? Annars är det bara att fortsätta "dunka streamer". Här är en vacker öring på nästan 2 kg fångad av Bössmakarn´. Flugan, den syns i käften...
I juli kom kläckningarna igång ordentligt och då gällde det att "match the hatch". De flugor jag oftast använde var ex ST-Rena Fly eller ST-Klink. Min erfarenhet är att imitationen inte behöver vara exakt, utan viktigare är att flugan presenteras rätt i fiskens synfält.
Ibland gör man en fluga, inspirerad av andra mönster, som blir succé. En sådan var min variant av Dyret, en norsk fluga. Jag gjorde mina i större storlekar, från #10 och större, och de fångade fisk. När min vän Lunkan ville ha dessa med gummiben, ja då var det bara att sätta sig vid städet. De fångade öring i stekheta sommarvärmen.
Även dessa nymfer, i olika färger fångade fisk under hela sommaren.
När vi närmade oss mitten av augusti och nätterna mörknade så fiskade jag nästan uteslutande på ST-Zonkers i olika färger.
 
Resten av hösten, från oktober, var det också Zonkers som gällde, fast ibland i gällare färger som chartreuse eller orange. Här en vacker höstöring fångad av Lunkan. "If it isn´t chartreuse, it isn´t wort use..."
 
Och en av mig...
Beroende på vattenföringen så fungerade de förtyngda nymferna igen innan islossningen. De lockade både öring och harr.
 
Så har det alltså sett ut. Förutom en hyffsad fluga på tafsen så gäller det ju att vara på rätt plats också, fast det är en annan historia....




måndag 12 januari 2015

Snö, snö och snö

Plötsligt händer det. Tyvärr ingen Trissvinst, men nästan en halvmeter snö de senaste dagarna. Mellan snöskottningen och skidåkningen så hinns det med några flugor också. Här är några jag gjort på beställning för havsöringen på västkusten.

tisdag 6 januari 2015

J:son Ultimate Nymph Hook

Som jag nämnt tidigare så gillar jag verkligen J:sons nymfkrok. Förutom nymfer så binder jag också streamers och stora torrflugor på dem. En krok med många möjligheter alltså, om man bara tänker utanför boxen.
ST-Fish Skull Zonker #6
ST-Zonker #8
 ST-Dyret Duvedrubberleg #8

fredag 2 januari 2015

Öringåret 2014

När jag tänker tillbaka på fiskeåret som gick är det första som dyker upp värme och lågt vattenstånd. En sån värme med vatten mer lämpligt för bad än fiske kommer vi nog inte att få uppleva på länge igen. Aldrig förr har det badats så mycket i öringströmmarna här och det jag ångrar idag är att jag inte snorklade och utforskade djuphålorna när jag hade chansen.
Men, börjar man rannsaka sitt minne mer noggrant så hittar jag både isande kyla och högvatten.
Häng med, så börjar vi från början...

Årets första öring fångades redan den 2 januari under en töperiod som fått Älven att bli fiskbar på vissa partier. Då infann sig tanken på att fånga en fisk med flugspö under årets alla månader. Jag hade ju fått kroka av från april året innan.
 
Februariöringen lyckades jag fånga med en dag tillgodo, också det under en töperiod. Den tidvis varma vintern gjorde det också möjligt att fiska i mars. Tyvärr lyckades jag inte med bedriften. Det blev en vit månad, fångstmässigt, även om jag hade på en öring i några sekunder på en djupt fiskad nymf. Men det räknas inte.
 
Påsken brukar vara en höjdpunkt skidmässigt, men nu blev det en tid då fisket satte igång på allvar, med flera öppna vattendrag. Så skidåkningen byttes ut mot flugspöet, harrar och öringar.
 
Så fortsatte det jag kallar försäsongen, april och maj, med fint fiske och oftast varmt och skönt väder.


 
Mitt i allt det roliga så var det plötsligt juni. Värmen hade satt fart på snösmältningen i slutet av maj så nu var det höga flöden i vattendragen, och kylan hade dragit in i dalen. En helt vanlig jämtlandssommar med andra ord. Den första juni klev jag i Ån, iklädd fleecemössa och tunn täckjacka under den vanliga vadarjackan. Termometern visade 5 grader! Trots det bedrövliga yttre förutsättningarna så blev jag varm inombords av fisket. En grann öring valde min streamer.
 
Det kyliga vädret fortsatte och även fisketurerna. Minns en tur upp på fjället veckan innan midsommar då det gällde att sätta på sig alla kläder som fanns i ryggan för att inte frysa. Månaden avslutades med en lika kall semester på Gotland.
 
Då kommer vi in i juli och nu kom även värmen. Svettiga vadare och ryggar blev de vanligaste följeslagarna på fisketurerna. Och aldrig tidigare har jag sett så många badare i Älven, oavsett när jag for dit för att fiska. Vattennivåerna sjönk i takt med värmen. Något regn kom det inte på flera veckor, så öringen hade det tufft nere i djuphålorna.
Nu gällde det att söka öringen i de mer strömsatta partierna eller på natten när det blev lite svalka.
Under denna period lyckades jag fånga, enligt mitt tycke, årets vackraste öring på en ST-Dyret i en ström, mitt på dagen i gassande sol. För övrigt samma öring som ni ser varje gång ni går in på denna sida. Men åt oss njuta av den en gång till, ur en annan vinkel.
 
Vad vore fiske utan det obligatoriska kaffet?
Nada, ingenting! Så naturligtvis dracks det litervis av denna dryck under alla fisketurer.
 
En riktigt svettig tur jag minns är också den med min vän Lunkan upp till Rullån. En av de vackraste åar man kan tänka sig för smygfiske, och att bara gå och njuta av den storslagna naturen, och framförallt, att slippa trängas med andra. Värme och lågt vattenstånd gjorde fisket svårt, men på varje sån tur lär man sig alltid något nytt.
 
I augusti kom det efterlängtade regnet, eller hur Rospiggen Patrik?
Nu blev det mycket fiske i Älven, och den brukar alltid leverera i andra halvan av månaden när öringen börjar förbereda sig på lek. Så också i år. Flera fina öringar kunde krokas av.
 
En sista tur upp till Rullån hanns också med innan det var dags att vända blad i almanackan och vi var inne i september med fiskeförbud på de flesta ställen, fast inte alla. Det blev nån snabbtur efter jobbet mest för att hålla igång fiskearmen och kaffepannan. Det jag väntade på var oktober. Oktoberfisket kan vara riktigt bra, under rätt förutsättningar. Så blev det inte i år. Vattenföringen ökade rejält precis innan månadsskiftet, men helt lottlös blev jag inte.
 
Vid nästa månadsskifte öppnar åter några fler fiskeområden, vilket jag såg fram emot. Ni som följt med i bloggen vet ju att november kan vara min månad. En månad då man skiljer agnarna från vetet. November kan bjuda på allt från soliga dagar till isande kyla med flera minusgrader.
 
Nu blev inte utdelningen den väntade i slutet på året. Några mindre öringar och harrar fick mitt spö att böja sig några gånger i varje fall. När till slut den oundvikliga kylan tar makten så är det inte så mycket att göra än att plocka isär spöet och hänga vadarna på tork.
 
Sammanfattningsvis så blev det ett helt okej år, men utan den där top-notch öringen. Fast å andra sidan så finns den ju kvar till nästa säsong.
Nästa säsong ja, då ska det trampas nya fiskestigar. I bakhuvudet finns redan planer på att besöka nygamla vatten och att fortsätta utforska nya delar av de vatten jag fiskar idag.....
 
Tack för detta år.
Stig
 












torsdag 1 januari 2015

Premiärtur

Nyårsdagen ska enligt traditionen innefatta backhoppning från Garmisch Partenkirshen och Ivanhoe. Men eftersom vintern har kommit av sig här, de senaste dagarna har det varit runt 5 plusgrader och gräsmattorna är åter gröna, så varför inte hitta på nåt annat.
Jag trodde förra årets fiske runt nyår inte skulle kunna upprepas på flera år, men nu fanns chansen igen. Försedd med isbroddar stod jag alltså åter på blankisen vid strömmen.
årets första bäckslända
 

Ett par plusgrader som följdes av ett lätt duggregn var vad jag bjöds på. Spår av det milda vädret syntes också i vattnet. Små isbitar-och flak flöt stilla med strömmen.
 efterlängtat
isfiske
 
I vilket fall var det skönt att komma ut och lyssna på strömmens brus och få känna lukten av kaffeelden igen.
 
Jag fick också besök av en liten gynnare som kom simmande helt ogenerat under isen. En utter. Tyvärr ville den inte vara med på bild.
hej då...
 
 
Nu återstår att se när nästa fiske blir, men nu är premiären avklarad, rekordtidigt.
Handen på hjärtat så vill jag ha riktig vinter nu ett tag, med härlig skidåkning...