torsdag 25 augusti 2016

En epok går i graven

Efter cirka 5 års hårt fiskande är det dags för pensionering. Den har fått utstå allt från sommarvärme ner till 10 minusgrader och nederbörd i form av regn och snö. Ja, allt ett jämtländskt klimat kan erbjuda, under årets alla månader. Plus all rök från diverse kaffeeldar. Några hål efter flugor finns också.
Nu är den utsliten. Sliten i sömmar och textil. Svårt att hålla tätt.
Det är min fiskejacka jag beskriver, inget annat.
Nu kommer ni inte att se en orange jacka i öringströmmarna något mer, i varje fall inte på mig. Istället blir det en i mer naturfärgad nyans. Lite bättre, lite svårare att upptäcka.
                                               foto: Nicolas Jändel
 


onsdag 24 augusti 2016

En vecka kvar ....

Dagarna blir ofrånkomligt allt kortare och öringen börjar förbereda sig för leken. En vecka kvar innan det blir fiskeförbud. Känn på den en gång till, "en vecka kvar". Visst låter det vemodigt?
Var rädd om öringen nu, ni som är ute och fiskar. Får ni en fin sådan så släpp tillbaka den varsamt och låt den få föra sina gener vidare till kommande generationer.

I Älven upplevs fisket som trögt ännu. Den här tiden på året brukar öringen vara riktigt på hugget, men nu får du jobba hårt för varje hugg. Men, ibland händer det ...

måndag 15 augusti 2016

From Germany with love

För några år sedan stötte jag ihop med en far och hans son vid en öringström i trakten. De visade sig att de var från Tyskland och var på sitt första besök här. Jag fiskade med en Zonker och lyckades kroka en fin öring. De blev nyfikna på min fluga eftersom de inte lyckats med sitt fiske. Om jag minns rätt så fick de flugan av mig innan vi skiljdes åt. Sedan följde lite sporadisk kontakt via mail. De hade förälskat sig i Jämtland och återkom nåt år senare, men då gick de flesta vattendrag höga och var svårfiskade.
Nu är de tillbaka igen. Och det med besked. Jag fick ett mail där de berättade att de träffat på en flugfiskare från stockholmstrakten, som visade sig ha ett gäng ST-flugor i sin ask. Denne flugfiskare gav dem några tips på bra platser, och det gav resultat i form av en öring i 4-kilos klassen.
Imponerande! Vilken fisk!
Det är bara att gratulera.

Vattennivåerna har sjunkit så det går lätt att komma åt och fiska på nästan alla ställen. Det är också den tiden på året då öringen börjar röra sig mot lekplatserna och blir aggressiv. Det kan löna sig att fiska i mörkret.
Innan ni gör det så är det några saker att tänka på:
-Vada inte på okänt vatten. Risken är stor att ni får bada.
-Ta med två pannlampor så har du en i reserv.
-Långa perfekta kast är inte nödvändiga. Ofta går öringen närmare land i mörkret.
Med tur, och kanske lite skicklighet så hugger öringen.


söndag 7 augusti 2016

De e mycke nu!

Hjortron, blåbär, snart kantareller och lingon. Dessutom vakande öring. Ni förstår att det är mycket nu. Dessutom bara en veckas ledighet kvar.
När Frugan drabbats av bärfeber och jag lider av kronisk öringfeber så krävs det förhandlingar vid köksbordet av samma dignitet som en fredsmäklare i Mellanöstern.
Igår kväll blev det ett besök på Älven, medan dagen tillbringats i bärskogen.
strömmens guld
skogens guld
nattsuddare


torsdag 4 augusti 2016

Nulägesrapport

Till slut kom det, lite efterlängtat regn. Även om jag blev sur (?) för att Älven steg snabbt när jag var ute och fiskade så behövdes det för alla fjällåar och mindre vattendrag som gått låga. Efter regn kommer sol. Så även här. Nu är värmen tillbaka igen. I varje fall tillfälligt.
En het fluga så här års brukar vara Bibion. Så verkar det vara nu också, enligt de rapporter jag fått.

Själv har jag mest kört kvälls-och nattfiske med blandat resultat.

 
Ska ni fiska på kvällen så behövs pannlampa nu om ni tänker stanna ute länge. Numera går solen ned före kl 22.
Egentligen en härlig tid nu. Man kan ha fint fiske på dagen efter vakande fisk och senare på dagen jaga öring i mörkret.