lördag 28 mars 2015

Gnagarn, Uttern och Jag

Efter att ha haft ont i halsen och varit täppt i näsan några dagar så beslöt jag att den friska fjälluften skulle få göra sitt. Taggad blev jag också av tevesändningen från Årefjällsloppet. Shit, vilken miljö man bor i!
Såg helt fantastiskt ut från helikopterkameran.
När jag kom till Älven såg jag en Gnagare en bit nedströms. Han var på plats vid the Rock.
Själv gick jag uppströms längs iskanten.
Isen har precis släppt sitt grepp på denna sträcka och det skulle bli spännande att se om det stod nån öring i djupfåran. En djupfåra som var lätt att komma åt nu när vattennivån var låg och iskanten höll att gå på.
Längs iskanten hittade jag spår av en utter och när jag gick längre uppströms fick jag syn på den vid iskanten.
Huruvida det stod nån öring i djupfåran eller ej vet jag inte. Flugan fick driva med strömmen orörd. Det kan vara så att detta var ett ställe som inte håller fisk vid denna årstid.
Nåväl, som bonus blev det lite fika och solsken i varje fall.

onsdag 25 mars 2015

Att inte hamna i klistret

Lim har blivit en viktig del av min flugbindning.
Här ska jag kort berätta vilka jag använder.

Super Glue Gel är ett superlim i gelform som inte stelnar sekundsnabbt. Det använder jag när jag gör foamkroppar, till en del syntetmaterial och varför inte som förstärkning runt hacklet på en Klink.
Nagellim har ersatt lacket. Det torkar sekundsnabbt och lämpar sig också för att förstärka inbindningspunkter.


UV lim har blivit väldigt populärt de senaste åren. För mig har det ersatt epoxylimmet helt och hållet. Det blir inget spill och det härdar på ett par sekunder.
Mitt favoritlim är Solarez. Det är billigt och det är lätt att få ur de sista droparna ur tuben. Jag har provat de kända märkena som är "tack free", men jag är inte lika nöjd med dem.
Till UV lim behöver man en lampa som härdar limmet. Även här har jag provat olika lampor. Den klart  bästa är den billigaste och enklaste, en pennmodell från HongKong. De härdar limmet snabbt och limmet blir inte kladdigt efteråt vilket jag hade problem med tidigare, med mer kända märken. Länk till att köpa denna lampa, som kostar strax över 20 kr, på eBay hittar ni här.



Avslutningsvis kan jag tillägga att besöksräknaren nyss passerat 160 000 !

söndag 22 mars 2015

Isfritt

Nu är nästan hela Älven isfri. Vattenföringen är låg, endast 13 kubikmeter. Varför inte passa på och ta en tur längs stränderna och spana in strömfåror och djupgropar. Bättre möjlighet att reka än nu kommer ni inte att få. Eller gör som jag. Släng ut en fluga och se om nån är hemma. Det var det, men den lossnade....öringen alltså.

lördag 21 mars 2015

Flugor, flugor, flugor....

Det är många som vill ha mina flugor nu, så det är bara ligga i....



söndag 15 mars 2015

Marsöring, check!!

Mars månad har hittills varit en vit månad för mig när det gäller öring fångad på fluga. För ett år sen föll jag på målsnöret just i denna månad, när jag försökte med utmaningen att fånga öring på fluga 12 månader i rad, i Jämtland. En månad ifrån då....
Men nu kan jag sätta en bock i öringalmanackan under mars också, och har därmed lyckats fånga öring under årets alla månader.

Dagen började med minusgrader, efter en kall natt, och ett isbelagt sel. En bit var dock isfri och fisket började där. Med lite is i magen så skulle nog selet bli isfritt när temperaturen steg under dagen. Till min stora förvåning så vakade det i det öppna vattnet, inte bara en gång, utan flera gånger. Vem hade kunnat tro att man skulle få kasta på vakande öring den 15 mars?
Snart dök Lunkan också upp, lagom tills kaffet var klart, och vi kunde tillsammans titta på vakringarna som med jämna mellanrum spred sig över vattenytan.
Öringen, eller som det senare visade sig, öringarna som vakade visade inget intresse för våra flugor förrän lite senare på dagen när Lunkan lyckades kroka en.
När jag åter var ensam lyckades jag upprepa bedriften och kunde kroka av en vintersmal öring.
Öringen & "March Brown"
 
Jag fick rätt i mitt antagande, när jag vände hemåt var selet isfritt igen...


fredag 6 mars 2015

Glada nyheter

I lokal media har det rapporteras om allt sämre förhållanden för Åresjöns invånare, öringarna och rödingarna. Något som inte kom som nån större överraskning för oss som gärna står utvadade och ser vad som händer med vattnet efter ett större skyfall.
Nu har det dock tagits beslut om att åtgärder ska vidtas. Åre kommun har ett nytt kommunalråd sen i höstas som också gärna svingar ett flugspö, dessutom har han god musiksmak. Det är oundvikligt att vi ibland stöter ihop på byn och växlar några ord.
Nu har han gett politiska direktiv som ska gynna fiskarnas lekbottnar, se över vandringshinder m.m hela vägen från Enan ner till Storsjön, plus biflöden. Ansökningar om bidrag görs nu.
Liknande projekt pågår i Revsundsjön, läs mer här.

Detta låter väl bra inför framtiden...
inte bara vacker älv, utan snart glad också

onsdag 4 mars 2015

Stora streamers

Vad gör man när frugan är på jobbet, barnen är med kompisar och alla hushållssysslor avklarade?
Jo, man packar ryggan med en kaffepanna och några otestade streamers och beger sig till en ström runt knuten.
Flugorna jag ville prova var Grumpy Muppet och Back Yard Dog, två articullated streamers.
Oj, här blev det en salig blandning av svenska och engelska. Fast just det uttrycket låter mycket bättre på engelska.
doggen
muppen
 
 
Bägge flugorna simmade helt underbart i vattnet, mycket liv i materialet. Nu väntar jag bara på en passande lina så jag kan fiska på allvar med dessa.