söndag 28 oktober 2012

Sista öringen ?

Kalla fingrar, is i spööglorna, ensam vid Älven och garanterat myggfritt. Det var de yttre förutsättningarna för dagens fiske. Nåja, riktigt ensam var jag inte. Några strömstarar dök från en sten och inne på grundområdet betade ett par svanar.
Till slut fick jag även sällskap av mr Trout, kanske årets sista. Väderprognosen för den närmaste veckan ser inte bra ut ur ett flugfiskeperspektiv. Fast vädermakarna har haft fel förr, och just nu ligger de ca 9 grader fel, till min förmån.

onsdag 24 oktober 2012

Imago vadare

Vintern 2011 gjorde jag slag i saken och köpte ett par midjevadare, efter att i några år fiskat med hemmagjorda sådana. Valet föll på ett par Imago Amphibian Waist Wader. De hade de detaljerna jag sökte efter, ett bra bälte, fickor och en bra passform. Så jag var nöld och såg fram emot kommande fiskesäsong. Men snart började problemen. Efter bara några turer så gick en söm upp. Sömmen nere nid resåren som sitter vid kängan.
Det var inga problem med att reklamera dem, nya skickades snabbt från Imago. Allt väl? Nej då, problemet upprepades efter ett tag. Läs här.
Ny reklamation, och nya vadare hemskickade, fast fel sort. Nåväl, efter någar dagar hade jag rätt vadare på plats igen. 3 paret nya på en säsong! Imago var oförstående till problemet med lösa trådar. Som plåster på såren fick jag en midjeväska medsänd. Som en lite parantes kan jag visa hur den ser ut efter ett par fisketurer.
Just det, lösa trådar. I detta fall beror det på att tråden överhuvudtaget inte är fäst där sömmen tar slut. När det gäller sömmen på vadarna är jag övertygad om att det beror på alldeles för klen tråd för att klara den påfrestningen som det innebär att skavas mot undervegetation och annat slitage som förekommer när man går genom skog och mark. Något som också stöds av en vän med många års erfarenhet av sömnad.

Tredje gången gillt alltså, och allt var frid och fröjd tills i somras, då jag upptäckte att vadarna börjat läcka in vatten, först på vänster ben, och sen på höger. En annan god vän, som har stor erfarenhet som säljare av friluftskläder och fiskeprylar, sa att det nog berodde på membransläpp. Det kan bero på en massa orsaker som bla fel temp vid limning. Jag räknade ut att jag fiskat med dessa byxor cirka 25 fiskedagar. Ny kontakt med Imago och vi kom överens om att jag skickar in dem. Det är nu det börjar hända saker, eller rättare sagt inget händer.

På Imago hävdar man att man inte fått nåt paket av mig. Och här får jag ta på mig en del av skulden. Jag skickade dem som ett vanligt skrymmande brev. Jag vet, dumt. Inget kollinummer så man kan spåra försändelsen. Å andra sidan har jag skickat flugor kors och tvär i landet i snart 5 år med posten och aldrig, jag upprepar aldrig, har nåt försvunnit. Men nu har paketet inte kommit fram hävdar Imago, som samtidigt slutat att svara på mail och sms. Det sista jag hörde av dem var den 7.e okt: "Ska ta en titt i mailboxen efter dina mail. Ursäkta sent svar" Vad säger man?
Mig säger det att Imago inte vill lösa det här.

Med det här vill jag inte säga att Imagosprodukter är dåliga, men om ni funderar på deras produkter så ta en extra funderare. För mig har de inte alls fungerat, de har inte klarat av de krav jag ställer på vadare, där jag ibland går kilometersvis genom skog eller över myr och fjäll.

söndag 21 oktober 2012

Nyanser av grått

Det blev ett par timmar vid Älven imorse. Vädret var all annat än positivt, ett grått täcke som vägrade att lyfta. I jämförelse framstår Nordkorea som ett Las Vegas.
locket på
 
 
julstämning
 
Kanske var det därför som öringen var totalt ointresserade av mina flugor.
 
Några höjdkurvor längre upp,på Skutan, har de första skidentusiasterna redan gjort de första svängarna. Läs mer här.
Tala om att säsongerna går in i varandra.
 
 


lördag 20 oktober 2012

Another Lousy Day in Paradise

smoke on the water
 
coffee time
 
walking on sunshine
 
after fish
 
 


torsdag 18 oktober 2012

Jag - en visionär

Längtan och behovet av ett par brösthöga vadare blev för stor. Att fiska i ur och skur kan ibland bli blött och kallt runt midjan med bara midjevadare, men nu är jag rustad. Fick ett bra erbjudande av Lunkan Jaktia Åre så det var bara att slå till.
Valet föll på ett par Vision Ikon. Visionvadare har jag haft tidigare, för många år sen, och har bara goda erfarenheter av dem. Så...öringjakt till helgen!

Måste ta med ett kul klipp från Tuben om hur det kan gå nu när kylan plötsligt slår till.

söndag 14 oktober 2012

Söndagsmorgon

Runt kl 9 var jag redo för första kastet. Ute på det vindstilla selet vakade ett par öringar. Snart stod jag med böjt spö och kunde håva in en fin öring.
En stund senare börjde det blåsa och de första vilsna snöflingorna kom farande genom luften. Efter det blev det ingen mer fiskkontakt.
På hemvägen  möttes jag av säsongens första riktiga snöfall, värt namnet.

fredag 12 oktober 2012

Sista dansen sista chansen


Eftermiddagens besök till Älven gav detta bestående avtryck. En del småöring vakade också efter de sparsamma insekter som fanns på ytan. På fiskefronten var det lugnt, vilket jag tror beror på vald plats, Stenen, och den sena timmen.

söndag 7 oktober 2012

Snöblandat regn

Imorse var jag tillbaka på samma plats som igår, nu var blåsten utbytt mot spöregn som senare övergick till snöblandat regn. Öringkontakt blev det genast, men ingen fast fisk. Om det beror på väderomslag, låter jag vara osagt, men flera gånger hade jag hugg utan fast fisk. Skam den som ger sig, till slut satt det en öring i mindre modell.
Fram emot lunchtid begav jag mig hemåt, mot andra åtaganden som jag lovat bort mig till. Typiskt nog så upphörde regnet under hemfärden, och till och med solen tittade fram när jag nådde Järpen.

Helgens öringdräpare blev denna streamer i strl 6, bunden på grizzly soft hackle.
 


lördag 6 oktober 2012

Triss i öringar

Idag hade jag och Elias en riktig pappa-son mysdag. Den inleddes med öringfiske, trots att det gick vita gäss på Åresjön. En sån bagatell stoppar inte riktiga öringjägare. Vid Älven blåste det sålunda ordentligt, och från fel håll. Enhands backhand blev melodin, nåt som hade gjort Roger Federer avis, för att få ut linan. Och se, öringen fanns där, redan i andra kastet. Det dåliga vädret fick sonen att, istället för att fiska, agera eldvakt och fotograf. Med ryggan full av godsaker så gick det ingen nöd på honom. Det blev inte så mycket fiske för mig heller pga vädret, det var ganska mysigt att sitta vid elden och dricka kaffe. När fiskedagen summerades så hade jag krokat av tre fina öringar. På väg hem utspelades del två av mysdagen, bad och bastu på Holiday Club, enligt önskemål från sonen. Då kan vi bägge somna med ett leende på läpparna ikväll.






torsdag 4 oktober 2012

Carpe diem

Det mörknar tidigare och tidigare för varje dag och man måste ligga i om man ska utnyttja det sista av dagsljuset efter jobb och middag. Jag fick en stunds solsken vid Älven idag. Öringen var trög, gissar att det beror på att det är för sent på dagen. Till slut när jag vadat tillräckligt långt ut och lyckats pricka ett litet vak kunde jag kroka en lika liten öring.

En som lyckades pricka rätt tid och plats var Troutlaw, kolla här.

onsdag 3 oktober 2012

The Städet levererar

Min fiskekompis, Lunkan, ska till Bergeforsen och jaga silver, fast på the brown Trout way. Enligt hans önskemål har jag bundit dessa:


måndag 1 oktober 2012

Äntligen oktober

Vad otroligt dumt att den första oktober ska infalla på en måndag. Vi borde lagstadga att det alltid ska vara på en lördag. Idag satt jag i Åre på en kurs i konflikthantering, och jag kan erkänna att jag kastade lystna blickar ut genom fönstret på det underbara vädret som bjöds oss. Den största konflikten försegicks nog inombords, min längtan till öringströmmen, som blev lovlig idag,  kontra kursinnehållet. Istället för att välja lösningsmetoden kamp, valde jag den mer fega metoden anpassning. För jag visste att jag skulle hinna ut en stund senare på eftermiddagen.
Väl ute i strömmen möttes jag av solsken, småsveda och vakande småöring, en skön oktoberkväll med andra ord. Vattennivån har sjunkit till en bra nivå för flugfiske, så det ser ut som det kommer att bli ett fint fiske framöver. Lite längre nedströms stod Inspektörn´utvadad och var inte sen att MMS.a mig bilder på fångad öring.
Själv fick jag kroka av en typiskt smal oktoberöring, tagen på en softhackle streamer.

Nu är höstfisket igång på allvar, och jag räknar med att fiska tills antingen spöringarna fryser igen, eller höljorna gör det. Vi får se vilket som händer först.....