söndag 26 augusti 2012

En liten flugfiskare

Igår föddes en liten flugfiskare. Jag hoppas att intresset kommer att bestå lång tid. Detta var första gången som Elias provade vid ett vattendrag. Nya upptäckter gjordes. Som t.ex att 30 cm höga stövelkast inte räcker särskilt långt när man går ut i vattnet. Eller att spöhandtaget är lite för tjockt för en 7 årings fingrar, när man ska både hålla i spö och lina.

Jag har också tillbringat två kvällar ute vid olika ställen på Älven med väldigt klent resultat. Även andra jag pratat med upplever samma sak. Typiskt när det var så bra fiske förra söndag och måndag. Sen regnade det hela tisdagen och vattennivån steg. Kanske det som är orsaken?

fiskecamp light
 

torsdag 23 augusti 2012

Storöring

Jag var ute på Älven igår kväll. Det såg lovande ut, stora fiskar head ´n´tailade ute på selet. Jag inväntade mörkret då de stora skulle komma närmare land. Förgäves denna gång.
En som visade var skåpet ska stå är Inspektörn, som i en annan del av Älven, drog till med en riktigt grann öring på 1,2 kg.
Som fångstmannen själv säger: "Stigs magiska superpuppa strikes again". Bara att lyfta på kepan och gratulera.

tisdag 21 augusti 2012

Hugg i mörkret

Jag och Inspektören gjorde Älven ikväll. Bägge fick vi vittja håvnätet.

måndag 20 augusti 2012

Kvällsöringar

Öringväder ikväll, mulet och regn. Älven levererar nu. Lunkan fick två fina igår kväll. Och ikväll var det min tur att stå med böjt spö. Två öringar, varav den största precis var över kilosgränsen, blev resultatet.
En bra avslutning på 8 veckors sommarledighet. Nu får jag komma till jobbet och vila upp mig, i varje fall till nästa fisketur.

lördag 18 augusti 2012

Pontonfiske

Efter många om och men så kom jag iväg på premiärtur med den lånade pontonbåten på Älven. Det var en annorlunda upplevelse måste jag säga, men när jag väl fått kläm på det hela så var det ett bekvämt sätt att färdas mellan olika fiskeställen.

Nån mer tur måste jag hinna med innan månaden är slut. Jag hade förhoppning om att komma i kontakt med större fisk, men så skedde inte. Rapporter om fin öring från Älven västerut har inkommit, bla en på 63 cm och över 2 kg. Två veckor kvar nu innan det blir en månads paus, så än finns chansen.

torsdag 16 augusti 2012

Fjällfiske i solsken

Idag gjorde jag en tur längs Rullån, den andra för i år. Nu var vädret helt tvärtom, blå himmel och solsken mötte mig. Vattenstådet var betydligt lägre, lite för lågt för min smak.


Det är en ynnest att få "ha" en å för sig själv och gå i opåverkad natur. Inget skräp och inte en massa eldstäder.
Nu blev det inga större fiskar, men jag fick kroka av ett 15-tal mindre, alla tagna på torrfluga.


På myrarna väntar myltan på att plockas.


På hemvägen gick jag förbi ett grunt parti i ån och där såg jag en rörelse i vattnet. Minsann, en öring. Jag stannade upp och spanade och då såg jag en betydligt större öring en liten bit uppströms, på minst kilot. Sen såg jag att den första öringen inte var ensam, de var två stycken som stog strax bakom den stora. Gissar att det var en hona med två uppvaktande hanar. När jag rörde mig så de såg mig bytte de position, för att en stund senare komma tillbaka. Dagens höjdpunkt.



tisdag 14 augusti 2012

Glasskampen

Idag avgjordes fisketävlingen Glasskampen. Reglerna är enkla, störst fisk får störst glass. I utklassningsstil vann Idun, inte bara med den största, utan även den enda fångade öringen.

I övrigt verkar det vara ganska trögfiskat nu. Idag hade vi tre drag i vattnet, men fick bara en öring. Igår kväll gjorde jag ett stopp vid Ån, som bara resulterade i några dragningar från småfisk, medan några spinnfiskare mittemot mig kunde håva in några fina firrar.

fredag 10 augusti 2012

Lunchfiske

Att åka och käka lunch med fjällutsikt och vakande fisk är livskvalitet. Jag och Elias  satt i gröngräset och njöt av väder och gofika. Ett och annat kast hann vi med också.

Men allt har en baksida. Vid ett av de mer frekvent använda fiskeställena en bit bort hittade vi detta förra gången vi besökte ån. Inte vackert och man blir betänksam.

Att inte orka bära sitt skräp med sig hem är så jäkla dåligt. Det är bara ett par hundra meter till bilparkeringen och där finns dessutom en kommunal soptunna. Om du eller ni som gjort detta, druckit Mariestad och Cola, rökt och lämnat flöten och en dragförpackning från Biltema, läser detta, så skämms.
Jag har kollat upp nedbrytningstiden i naturen på olika produkter hos stiftelsen Håll Sverige rent. Siffror som tål att tänkas på:

Glas, 1 miljon år.
Plast, 450 år
Aluminium, 200-500 år
Tuggummi, 20-25 år
Fimpar, 1-5 år.

Hade Karl XII´s karoliner haft med sig colaburkar och slängt dem hade vi ännu kunnat hitta sådana i fjällvärlden efter hans fälttåg.
Om Carola i ren glädjeyra spottat ut ett tuggummi efter segern i Eurovision Song Contest 1991 så hade det precis förmultnat.

torsdag 9 augusti 2012

Jacka på-jacka av

Det var vad som gällde idag på fjället. Blåst, regn och sen lite solsken, om och om igen. Ett riktigt skitväder med andra ord, och fisket blev därefter. Inga kläckningar och knappt ett vak. Till slut kunde jag kroka av en torrflugeöring. Nä, en riktig skitdag som jag slänger i cylinderarkivet, och tar nya tag.

solsken-jacka av

måndag 6 augusti 2012

En Zonker i natten - igen

Usain Bolt eller fiske ? Det var det stora i-landsproblemet igår kväll. Jag valde det senare och kunde bärga två guldklimpar.

söndag 5 augusti 2012

Familjefiske

Hela familjen for västerut för att fika och fiska öring. På vägen svängde jag in på Jaktia Åre för att låna några fluglinor för test. Vilken service va, att kunna testa utrustningen i "skarpt läge". På plats tacklades spöna med drag och fisket började. Jag tog på mig rollen som guide och visade var de skulle fiska. När det fikades passade jag på att ostört testa fluglinor.
öringsprattel

Nåja, jag hann med några kast jag också. När dagen summerades hade jag krokat av tre st och Lillgrabben en. Det här med guidning måste jag träna mer på.........
solskensfiske


fredag 3 augusti 2012

Viloläge

När man minst önskar dem, dyker de upp, förkylningsbasiluskerna. Har tvingat mig till ofrivillig vila de senaste dagarna. Troulaw beskriver att det känns som en mask på kroken att drabbas av fiskeabstinens. Om jag ska beskriva det på ett liknande sätt så säger jag att det känns som att ha myror i brallan, att vara tvungen att vara i stillhet. Inte blir det bättre när man ser hans vackra torrflugeöringar från igår. Kolla själv.
Lite flugbindning har det blivit. Streamers som du snart kan köpa i en fiskebutik nära dig, i varje fall om du bor i Brattland.

På min gräsmatta står nu en pontonbåt som jag ska leka lite med på Älven. Har fått låna den av Per på Åsen. Ska bara komplettera den med ett ankare innan första provturen.

Det enda negativa är att vattenföringen i Älven gått upp från 65 till 102 m3 de senaste dagarna, men nu verkar det sjunka igen. Min tanke är att ro ut på grundområden, ankra upp och sen vadande fiska av områden man inte når på vanligt sätt.