söndag 27 november 2011

1:a advent & flugfiske

Bara för att jag kan, så varför inte. Jag och Lillgrabben satte kurs mot Ån i snöfallet. Efter en liten vandring genom skogen var vi framme vid selet. Jag måste berömma Lillgrabben. Inget gnäll, trots besvärlig vandring över stock och sten, i snötäckt skog. Humöret på topp hela tiden.

öringväder

Det tog inte många kast förrän det sög till i tafsen. En halvmeter öring hade fattat tycke för min Ugly nymph. Dessvärre tackade den för sig vid håvkanten. Jädrans också, det hade blivit en fin julöring.
I ryggan låg som vanligt gofika, dagen till ära lite julinspirerat.

adventsfika


basecamp
Efter eldning och kaffekok så var det bara att rensa spöringarna från is och fortsätta fisket. Till slut sög det i igen. Denna gång en harr i halvkilosklassen. Också den på samma fluga. Hade också provet några andra flugor bl a Heavy Metalstreamern, som aldrig brukar svika. Tydligen var det Ugly nymph som var the grej of the day.

Harri Harr

Förmodligen var detta då sista flugfisketuren för i år, om inget oförutsett inträffar. Det var ju extra skönt att få avsluta med lite böj i spöet.

last man standing

onsdag 23 november 2011

Talon 33

Till sommarens fjällfisketurer investerade jag i en ny ryggsäck. Osprey Talon 33 heter den. Perfekt för 12-timmars fiskepass med mycket vandring.


Du får plats med allt du behöver, och framförallt, den sitter otroligt skönt på ryggen. Dess huvudsakliga användningsområde är inte fisketurer, utan multisport o dyl.


Så här beskrivs den:
"Ultralätt ryggsäck för lätta övernattningar och snabba toppturer!
Lättviktare från Osprey med utrymme för mer än det allra nödvändigaste.
Perfekt för dagsturer till fots eller på skidor.
Suverän vikt för multisportfantasten!
Ospreys smarta Airscape-system gör att ryggen hålls välventilerad och säcken sitter som gjuten. En smart stretchficka på utsidan ger extra packvolym och två fickor på höftbältet organiserar småprylar.
Detaljer:Fäste för cykellampa baktill.
Fickor på höftbältet.
Lidlock, smart hjälmfäste.
Förberedd för vätskesystem, med snabbspännen för enkel åtkomst.
Två stretchiga sidofickor med utrymme för t.ex. vattenflaska.
Ögla för draghjälp vid exempelvis multisport.
Öglor för isyxor eller stavar.
Repfäste under topplocket."

Jag kan inte annat än rekommendera denna säck, som även finns också i andra storlekar.

söndag 20 november 2011

Nyanser av grått


Idag var en sån dag när man egentligen borde vända sig om i sängen och dra täcket över huvudet. Regn och grått. Men eftersom temperaturen låg på rätt sida av noll-strecket, så varför inte. Kanske hugger en fin öring idag.

Så blev nu inte fallet. Strömsträckan verkade vara helt tom på fisk. Istället fick jag njuta av kulinariska läckerheter som rökt sidfläsk.

söndag 13 november 2011

Novemberfiske

Imorse, i blixthalka, åkte jag och Lillgrabben mot Ån igen. Planen var att må gott, koka kaffe, äta gott och göra några kast. Eftersom det regnade lätt valde vi sidan med vindskyddet. Eld gjordes upp och snart doftade det nykokt kaffe. Utvadad i strömmen frestades fisken med olika flugor, men utan visat intresse från Åns invånare. Efter att tag kommer en likasinnad och intar andra sidan av strömmen. Han lyckades med bedriften att kroka två harrar sån länge vi var kvar där. Så än är det möjligt att stå med böjt flugspö i strömmen.

torsdag 10 november 2011

Längtan

Visst längtar man ut på fjället igen.....



söndag 6 november 2011

Blött och eländigt

Idag var en sån dag då agnar skiljs från vetet, eller en dag då bara de mest ihärdiga öringjägarna var ute. Man kände sig som en laxfiskare, 10 000 kast och en fisk. En liten öring bet till slut i min fluga. Frågan är, är det över nu ?


Samtidigt var en nybliven Facebookvän ute i Undersåkerstrakten och kunde landa enligt egen utsago: "En utlekt hanne i eländigt magert skick. Hade gärna fått den i somras då den var
58 cm lång"

fredag 4 november 2011

Fiske & Bad

På dagens agenda var fiske och bad inplanerat. Började med fiske, grillning och gofika vid en blåsig udde. Därefter förflyttade vi oss till Holiday Club i Åre och deras bubbelpool.


torsdag 3 november 2011

Åter vid Ån

Hemmavid låg dimman tät och tung. Den lättade inte förrän vid passerat högsta punkten på Vålådalsvägen. Där möttes vi av blå himmel och solsken på vår väg mot Ån. Den har fått vila i 2 månader nu men idag var det dags att åter mötas. Tyvärr för oss flugfiskare så var det alldeles för mycket vatten, Håckrendammen ligger på sin maxgräns nu. Endast strömmen in i Storhöljan var fiskbar. Och det enda i fiskväg som visade sig var en mindre harr som jag avkrokade.