måndag 29 november 2010

Inget speciellt...

...händer just nu. Ute har vinterkylan kopplat ett dubbelt livtag om oss. Kvicksilvret dansar en bit under -10 strecket. Bara de mest ihärdiga vinterfiskarna prövar lyckan då, och dit hör inte jag. Istället har jag ägnat helgen och nån vardagskväll till träning inför nästa fjällfiskesäsong. Träningen bedrivs med längdskidor upp och ner för alla backar här i Järpens skidspår. Kroppen har fått sig några rejäla genomkörningar och antalet avverkade skidmil ökar stadigt.
Lite flugbindning blir det emmellanåt också. Jag har precis lagt ut ett sex auktioner på Tradera. Det är bara att logga in och buda.


onsdag 24 november 2010

Nya flugbindningssidor

Snöflingor, lätta som dansande vulgator en sommarkväll, har fallit över trakten och gjort allt julkortsvitt. Vintern har tagit Jämtland i ett järngrepp och kvicksilvret är en bra bit under nollstrecket. Flugfiskegrejerna har fått sin välförtjänta vintervila. Det är nu man ska ägna sig åt flugbindning, bokläsning eller filmtittande för att hålla fiskeabstinensen borta. Därför har jag lagt till några länkar, nere till höger, till ett par bra sidor med flugbindning. FlyTyer är en mycket bra amerikansk flugbindningstidning, som jag förut fick i min postlåda. Nu har de dock höjt priset för frakten till, hör och häpna, $40 för ett år. Dubbelt så dyrt som en årsprenumeration kostar. Då avstår jag. En nyhet är att man nu kan teckna en digital prenumeration och få tidningen rakt ner i mailboxen, till samma pris som pappersvarianten, utan fraktavgift.
En annan tidning med otroligt fin layout är Hatches Magazine. Här väntar jag på att senaste numret ska ramla ner i postlådan.


Jag ska också uppdatera "Mina flugor" vid tillfälle. En massa bilder ligger på hårddisken och väntar. Väntar gör jag också på att Peter och William ska ge sig ut på flugfiske i Funäsdalen om ca en halvtimme. En halvtimmes skön avkoppling.

måndag 22 november 2010

Mission completed

Fick önskemål om havsöringsflugor. Epoxystreamers helt i rosa och rött, plus en röd-gul variant och slutligen en röd-vit sådan. Resultatet ser ni här:


Ska bli spännande att höra om de lyckas lura någon av havets silvertorpeder till hugg.

torsdag 18 november 2010

Krokar & Fjädrar

Förra veckan köpte jag nya krokar billigt på Tradera. En helt oprövad krok för mig. Den heter North 6488 Nymph & Shrimp, 3x wide och 2x short. En perfekt krok för zonkers och tunga streamers tänkte jag. Den hade vad jag var ute efter, kort skaft, brett gap och rak ögla. Just den raka öglan tycker jag ger ett mer estetiskt tilltalande utseende på flugan. Dessutom kan man använda rapalaknuten för att få flugan att röra sig mer fritt. Resultatet blev detta:



Nackdelen med kroken är att den är lite för grov i godset för min smak, men annars är jag nöjd. Är det någon därute som har något förslag på krok, med ovanstående kriterier, så hör gärna av er.


Dollarkursen har pendlat lite upp och ner senaste tiden. I förra veckan när den låg runt 6,70 så passade jag på att lägga en order hos Whitewaterflies. Idag kom fjädrarna, för det var mest fjädrar jag beställde. Grizzly marabou i olika kulörer och detsamma med soft hackle. Det gäller ju att ha något att göra nu när den sista höljan är isbelagd, för att lindra fiskeabstinensen. Förra veckan var det första gången jag hade en vit helg, när det gäller flugfiske, på mycket mycket länge.

lördag 13 november 2010

Första isfisket

Idag var det premiär för rödingpimpel, en premiär som gick i moll. Tunga moln, lätt snöfall och vatten på isen drog ner helhetsintrycket. Rödingen då ? Den var inte sugen. Om det berodde på blänkena, tidpunkten eller platsen, kan jag inte svara på. Tur då att jag hade trevligt sällskap i form av Lillgrabben och att ryggsäcken innehöll godsaker. Bara att ta nya tag.

torsdag 11 november 2010

Old school

Den senaste tiden har jag återgått till "det gamla" sättet att imitera ben på nymfer. Det innebär att jag snurrar hacklet runt framkroppen, som på bilden nedan.

Tidigare har jag använt en metod där man viker fram hacklet över framkroppen, som på denna bild.

Det kanske ser snyggare ut, men jag upplever att det inte blir lika hållbart, och framförallt, benen rör sig inte lika bra. Så nu är jag tillbaka på ruta ett igen.

Nymfer och streamers ligger ute på Tradera nu ifall ni är sugna på att buda.

Nä, nu blir det till att putsa på rödingblänkena.

tisdag 9 november 2010

The next generation

Lillgrabben har ibland intresserat tittat på när jag bundit flugor och idag fick han begå premiär. Betydligt bättre pensionsinvestering än vad AMF någonsin kan erbjuda.



lördag 6 november 2010

Är det över nu ?


Det kan man fråga sig efter dagens tur till Ån. Ingen öring idag, istället en liten harr. När jag åkte hemifrån var det halvklart och chans på solsken. Allt eftersom bilen tog höjdmeter på väg västerut så ökade vinterfaktorn. På plats blåste det rejält och snart var luften full med snöflingor. Ibland var det så tjockt att man inte såg Ottfjället när flingorna kom horisontellt. Bilden togs vid ett av de få tillfällen då det var bra sikt. Jag var inte den enda öringnörden ute idag. Två likasinnade dök upp i snön, även de hade haft bra väderförhållanden hemmavid på morgonen. Tillsammans svor vi över vinden, inte snön, som gjorde allt för att kyla ned oss och förse spöringarna med tjocka islager. Nu återstår det att se om detta var årets sista tur med flugspöt. Prognoserna kommer att studeras ingående till inför helg.

fredag 5 november 2010

Come taste....

...några fler flugor till senhöstfisket i en större å. Fredagsmys helt enkelt.

torsdag 4 november 2010

Myggfritt hos mr Trout

Vädret blir bistrare och bistrare, men i gengäld blir öringen större. Idag åkte jag och Lillgrabben till Storån för lite senhöstfiske. En frisk västvind mötte oss, som gjorde sitt bästa för att kyla ner oss. Vi körde enligt den gamla devisen "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Välklädda stod vi snart på stranden och spanande ut över strömmen. Det var mer än två månader som jag var här senast, så det var ett kärt återseende, även om det var ett kallt sådant.
Jag knöt en grizzlyfärgad Heavymetalstreamer på tafsen och började fisket, medan Lillgrabben snart var inne i sina lekar. Som tur var kom vinden från rätt håll så det var inga större problem att få ut fluga och tafs i strömmen. Efter ett tag drog det till i linan och jag gjorde mothugg och kände fast fisk. Lillgrabben kommer springande för att beskåda kampen. Snart kunde jag lyfta iland en fin öring.


Fingrarna är de som får ta mest stryk, speciellt när man måste hantera fisk. Sålunda gick vi iland och gjorde upp en värmande brasa och slängde på svartpannan. Lillgrabben visade att han kunde hantera sågen.

Värmda och styrkta med fika gjorde jag en ny raid i strömmen, men utan resultat. Återupprepade allt med mer kaffe och en ny repa i strömmen utan att mr Trout ville vara med och leka. En som lekte för fullt med stenar och iskrossande var Lillgrabben. När han ändå var i farten så passade han på att utföra lite biotoparbete inför nästa säsong.