onsdag 30 september 2009

Havsöringsflugor

Snart drar havsöringssäsongen igång längs kusterna och här hemma finns en sista chans att känna på öringens krafter innan vintern lägger sitt vita täcke över oss. Imorgon, den 1:a okt, blir några delar av älven åter tillåten för fiske. Tyvärr har inte mina önskningar uppfyllts när det gäller vattenståndet. Det har stigit ännu mer. Kanske läge att fundera ut en plan B ? För fiska, det vill jag.

En som förstått att det gäller att ha fylld flugask när man ska på öringjakt är Mr Troulaw som har beställt ett gäng Epoxystreamers. 10 st i färgen Gun Metal skickas till honom. En riktig öringmagnet.


Materialet heter Wing´n´Flash och finns i många färger. De jag använt till denna fluga är Pearl och, som sagt, Gun Metal. Det är en grå variant som blir otroligt fisklik i vattnet, nästan lite genomskinlig. Kroken är Partridges Big Mouth Nymph, BMN, i storlek 12.

måndag 28 september 2009

Den första snön

Idag kom den, för majoriteten i dalen den efterlängtade första snön. I och för sig har fjälltopparna redan tidigare blivit pudrade likt stora semlor. Nu var det i varje fall på riktig, det snöade här i Järpen, och det är bara september än. I helgen räknar jag kallt ( ! ) med att göra höstpremiär i nåt av vattnen som blir tillåtna då. Förra året vid ungefär samma tidpunkt fiskade jag Duvedsälven i blåst och snö. Då gick det så här . Jag är en envis rackare så det ska mycket till innan jag ligger hemma på sofflocket. Det som är lite oroande är vattennivån. Just nu ligger den på 107 m3/s. Helst vill jag ha den en bit under 100, men med kyla och uppehåll så hinner den sjunka lite mer.
Plan B är att vara hemma och idka lite brasfiske. Nyaste numret av Fly Tyer har precis ramlat ner i postlådan. Från norska Bokklubben kommer ett hett tips. En ny DVD Fluefiske til fjells. Den verkar hur bra som helst, helt i min smak. En liten teaser:







Visst ser det härligt ut, helt enligt mina planer med att åter bli en fjällfiskare.

lördag 26 september 2009

Bensindoft & Rock´n´roll

Det finns faktiskt mer i livet att glädjas åt än fiske, musik exempelvis. Kommer ni ihåg TV-serien Dallas och familjen Ewing ? Nu har Järpen fått en egen "oljefamilj". ( Hoppas liknelserna stannar där ). Det är min vän och f.d kollega Ove Wulff med familj som har tagit över driften av en mack här i byn. Så ser ni nån i cowboyhatt och med en cigarr i mungipan i bästa Clintanstil, ja då är det nog n´Ove. Idag var det nyinvigning på nämnda mack med diverse musikuppträdanden. Det är så att n´Ove är också Järpens egen gitarrhjälte, evigt ung, trots att hårfästet säger något annat.
Först ut var hans nuvarande band, med det passande namnet, Forever Young, som inte har något med 80-talsplågan som Alphaville gjorde känd. Nej, detta band spelar endast Neil Young låtar.





Han i mitten är Wulff Jr och honom kan ni snart se i TV-programmet Dansbandskampen där han kommer att spela i bandet Per-Gunnarz. Jag gissar att de kommer att att göra succé och jag uppmanar alla att ringa och rösta på dem. Så här låter de:







Dagen fortsatte med att en massa bandkonstellationer uppträdde. Som te.x bandet Intruder, som inte spelat tillsammans sen 80-talet. Kul att se dessa gråsprängda män rocka loss.


Nu är ju frågan om jag ska klippa mitt nuvarande bensinkort, som jag har på den konkurrerande macken, och skaffa ett nytt till rock´n´roll macken ?

onsdag 23 september 2009

Att åter bli fjällfiskare

Den senaste tiden har mina tankar allt oftare hamnat ute på fjället, och fisket där. Innan juniorerna kom in i våra liv brukade jag tillbringa minst en fiskevecka ute till fjälls varje år. Av naturliga anledningar har det minskat de senaste åren, till bara nån enstaka dag. Nu har barnen blivit så gamla att det är dags att återuppta den gamla traditionen. Därav har mina tankar hamnat vid redan besökta fjällvatten runt om i Jämtlands fjällvärld och sådana jag vill besöka.


Ett vatten jag besökte ofta var Gransjöån, ett av Länsstyrelsens kvoterade vatten. När jag fiskade där var jag inne i min mest nymf-missbrukande period. Detta var innan jag ens tänkt på Epoxysreamers eller Zonkers. Fisk fick jag, fin sådan. Nu tänker jag vad jag skulle kunna åstadkomma och uppleva med ett klass 4 spö och torrfluga där och i andra vatten.


En annan jag funderar på är att vandra lättpackad. Då menar jag innehållet i ryggsäcken och inget annat. Jag har burit tunga ryggsäckar och svettats litervis. Men varför ska man göra det när det nu finns utrustning som väger betydligt mindre ? I och för sig kan det ibland bli en avvägning mellan funktion/komfort och vikt. Förra året köpte jag ett enmanstält som väger cirka 1,3 kg, jämfört med mitt gamla tvåmanstält som ligger närmare 3,5 kg. I somras investerade jag i en lightsovsäck, Haglöfs Lim100, som väger 700 g. Risken med den är att blir det en frostnatt så får man räkna med kalla fötter. När jag var iväg i somras till Torrflugeland
så fick denna sovsäck och tält plats i samma fack som förut fylldes enbart av min gamla sovsäck. En klar vinst vikt-och utrymmesmässigt.


Nu funderar jag på köket. Det känns "overkill" att släpa på ett Trangia när man är själv, även om det är av mindre modell. Jag har mer och mer börjat kika på Primusköken.




De har flera modeller som verkar lätta och behändiga när man är på solotur. Är det någon som har erfarenheter av dessa så får ni gärna delge dem till mig.


En sak är i varje fall säker. Nästa år ska jag bli fjällfiskare igen !


Slutligen ett glädjande mail som låg i inkorgen idag: "hej stig.....
zonker gav full pott i helgen i strömhult....3,2-4,7 kg..
tar gärna nåra till om du har ev i fler färg? "
Det är bara att gratulera till den fina fångsten och skicka mer flugor till en nöjd flugköpare.



söndag 20 september 2009

En ny Tjärn


Idag gjorde jag en snabbvisit vid en tjärn jag inte besökt förut. Den har förbindelse med Vålån så fisk ska det finnas i den. Den är svårfiskad, speciellt för flugfiskare, eftersom det är tät växtlighet runt den och dessutom mycket växtlighet i vattnet. Ja, det ser ut som om den håller på att växa igen. Jag hittade en lucka i växtligheten där det gick att lägga ut flugan. Efter några kast försvinner min Elk Hair Caddis i en virvel, en öring har fattat tycke för min fluga. En stekpannefisk kan lyftas iland. Inte illa för att vara första besöket och september. Någon mer fisk blir det inte. Jag går en sväng och spanar efter fiskaktivitet och möjliga fiskeställen innan jag styr stegen mot bilen och hemfärd. Ännu ett vatten kan bockas av i "ska besöka listan".


lördag 19 september 2009

Världsklass !

Såg nyss Ibra smeka in 1-0 för sitt Barca mot Atlético. Världsklass ! Frågan är varför han inte gör så i blågult ? Kort därefter springer Messi igenom och rullar in 2:an i ett tomt mål. Också världsklass. Tidigare ikväll såg jag delar av mitt favoritlag Liverpools match på fotbollive .
Där hittar man streams ( inte streamers ! ) till matcher runt om i Europa om man inte har rätt TV-kanal. 1-0 målet av Torres var även det världsklass när han rundade två försvarare och pangade in bollen i närmaste stolpen.

And now some completely different....Jag gjorde färdigt de 10 Epoxystreamerna tidigare ikväll. Det blev 3 st lila, 3 st grå, fast egentlign heter färgen Gun Metal, och 4 st kopparbruna. Det tar lite tid med epoxylimmet. Först lägger jag på ett tunt lager och precis innan det härdat trycker jag dit ögonen och slutligen täcker jag allt med ett nytt lager.


När limmet härdat färdigt återstår bara frisering av vingen innan flugan är fiskbar. Förresten, nu har Barca nätat 4 gånger mot ett Atléticoförsvar som är lika ihåligt som en schweizerost.

torsdag 17 september 2009

Tiger Barred Zonker

Denna vecka har haft en otroligt jobbig inledning. Två personalmöten följt av två föräldramöten har gjort att kroppen , eller snarare knoppen, kännts som en urvriden disktrasa på kvällarna. Jag har inte ens orkat följa en av favoritserierna, Heroes, som TV4 fått för sig att visa varje kväll. Ikväll var inget inbokat och jag kunde softa framför Bolibompa med juniorerna. Skönt ! Efter två koppar Zoega och några rutor Marabou var den tidigare tröttheten som bortblåst och jag gjorde ett stopp vid bindstädet.


Ackompanjerad av Montrose, ett kultband från tidigt 70-tal, gjorde jag några Tiger Barred Zonkers. Smaka på de orden. Visst låter de grymma ? Resultatet ser du här:


krok: Kamasan B160 strl 6 med silver conehead

kropp: Ice Dub pearl
ribb: Lagartun silver fine
vinge och krage: Tiger Barred Zonkerremsa
flash: Angel Hair orange


Jag fortsatte med lite "löpande band bindning". 10 st Epoxystreamers gjordes halvfärdiga.


De är bundna på Partridge BMN krok i strl 12 och ska nu kompletteras med ett lager Wing´n´Flash till vingen i lämplig färg, ögon och epoxylim. Fast det spar jag till en annan dag. To be continued..........

söndag 13 september 2009

Olika sjukdomar

I medierna blir vi överösta med råd om hur vi ska klara oss från den här nöff-nöff influensan. Men, det är ingenting jämfört med andra sjukdomar, betydligt mer allvarliga. Min kollega på jobbet, Tova , har drabbats. Så här beskriver hon den själv:

"Kantarellsjukan är en sjukdom som företrädesvis drabbar människor under hösten. Den kan närmast beskrivas som ett slags maniskt tillstånd, och visar sig som ett överdrivet intresse för att plocka kantareller. Stirrande, frånvarande blick, överdrivet prat om kantarellställen och kantarelltillgång, extrem girighet, manipulation av medmänniskor för att få dem att avslöja sina kantarellställen och ev viktnedgång pga det myckna rännandet i skogen är några av symtomen som visar sig. Dessutom utvecklar personerna asociala drag då de aldrig är hemma och tar hand om hus, hem och familj och deras vänner får aldrig träffa dem för de är bara ute och springer i skogen. Det kan innebära ett stort lidande för anhöriga och vänner att ha en kantarellsjuk person i sin närhet.
Personer som drabbats av kantarellsjukan ger ett allmänt rastlöst intryck, och denna rastlöshet kan endast bli stillad av att personen i fråga får komma ut i kantarellskogen.
Sjukdomen kan variera i art och grad under kantarellsäsongens gång. Den börjar med en nästan desperat jakt på gula kantareller, för att senare på säsongen övergå till ett mer sofistikierat intresse för trattkantareller, som är svårare att upptäcka och kräver mer finess i sökandet.

Det luriga med sjukdomen är att den också verkar smittsam, vilket gör att man också kan misstänka ett virus, eventuellt en mutation av svininfluensan, och forskare lutar nu åt att kalla den "Trynus trattus kantarellus". Tyvärr måste vi meddela att flera personer i vår familj redan har drabbats av den allvarligare formen av sjukdomen. Att umgås med oss kan för tillfället medföra stora risker då alla löper risk att smittas. "


Tova, jag kan garantera att detta är ingenting jämfört med att drabbas av öringfeber. Symptomen är ungefär desamma som hos kantarellsjukan. Medan kantarellsjukan bara varar ett par veckor så håller öringfebern i sig i månader. Mina första sympton kommer i mitten av april då solen värmt upp vår frusna landsdel och de första bäcksländorna kläcks. Febern brukar avta i slutet av november då den sista höljan blivit isbelagd och allt hopp är ute om fortsatt fiske. Då är kropp och själ så pass slitna att det krävs lång rehabilitering i form av DVD-filmer och böcker, i ämnet flugfiske, och flugbindning.





Denna feber drev mig idag till fjälls, lämnandes sambo och barn vid frukostbordet, till en öringtjärn. Förutsättningarna var egentligen urusla, men i feberns hetta blir omdömmet sämre. Det har regnat de senaste dagarna och imorse var inget undantag när jag styrde kosan mot Södra Årefjällen. Prognosen lovade uppehåll, svag vind och regn först på eftermiddagen. Uppehåll var det när jag gick de 5 kilometrarna till den utvalda tjärnen. När jag var på plats och knöt på flugan så kom blåsten och strax därefter regnet. Så höll det på hela tiden. Blåst följt av regnskurar. Uppehåll och vinden avtar en stund. Så börjar det blåsa igen.... Som ni förstår så var oddsen inte på min sida idag. Någon kläckning blev det inte heller. Några enstaka vak såg jag i varje fall. Till slut tog en öring i mindre modell min fluga så jag fick lite fiskkänning. Så kan en dag förflyta när man lider av öringfeber. Redan smids planer inför nästa helg, för då....


lördag 12 september 2009

Smånymfer


Nymfer bundna på Curved Nymph Hook strl 16.

torsdag 10 september 2009

Buggers & Caddis

Några nya flugor är färdiga. Först har vi 7 st Wolly Buggers i strl 10 försedda med gul conehead, mina sju sista, som ska skickas till Eskilstuna. Hemligheten med de flugorna är att använda Ice Dub UV Black till kroppen. Då får du en kropp med fin lyster.




Sen har jag gjort ett gäng Caddis. Några Elk Hair Caddis i strl 12 & 14. En fluga jag inte fiskat med tidigare är Brun´s Caddis. Det är ett mönster av den norske flugfiskaren och flugbindaren André Brun. Jag har gjort några i strl 12, dels enligt orginalmönstret och dels med ljusare vinge.




Min förhoppning är att fiska med dem i helgen i en fjälltjärn, bara inte väder och vind ställer till det.

tisdag 8 september 2009

Nya flugor

De senaste veckorna har jag tömt mina förråd av gamla flugor. Hundratals nymfer och puppor, som har legat i lådor, har nu fått nya ägare genom Tradera . Dessutom har jag avyttrat nästan alla flugor som jag bundit det senaste året, också genom Tradera. Det som återstår är det som jag har i mina egna flugaskar. Alltså dags att börja på ny kula, att bygga upp ett nytt förråd. Ikväll la jag ut de sista av de gamla flugorna och några nya. Eftersom det snart är havsöringsdags så gjorde jag ett par ST-Baitfish . De brukar vara lättsålda. Samtidigt passade jag på att göra en variant av nämnda fluga.



Istället för STF-Dubbing så använde jag Ice-Wing Fiber eftersom den är mer långfibrig. Resultatet blev som jag tänkt mig och jag tror att med den extra långa kroppslängden så kommer den att simma bättre. Hela flugan består av Ice-Wing Fiber i färgen pearl. Den är bunden på en B160 Kamasankrok i strl 6. Komplettera med ögon och epoxylim. Färgsätt den med vattenfasta tuschpennor och voila´, den är klar.

söndag 6 september 2009

Öringvak igen

Slut på nattsudd. Inget mer streamerdängande. Istället solsken, öringvak och torrfluga. Vilken scenförändring mot fisket de sista dagarna i augusti. Idag gjorde vi en familjeutflykt till en tjärn i Vålådalen. Jag hade med mig flugspöet. Min Sambo valde att ta med bärplockarna. Barnen däremot bar på en plastpåse med diverse leksaker såsom spadar, hinkar och en dumper ! Javisst, på så sätt kunde alla få göra det de ville. Medan Sambon drog till skogs stannade jag och barnen vid tjärnen. De satte genast igång och leka. ( Skogen är världens bästa lekplats ) Jag gick ut i vattnet med fluspöet i högsta hugg. Ute på tjärnen vakade det. Mycket småfisk, men ett och annat vak skvallrade om större fisk. Jag fick möjlighet att lägga flugan mot ett par vak, men tji fick jag. Fisken var inte intresserad. Nu blev det inte så mycket fiske, för jag var tvungen att ha ögon i nacken också och kolla och serva barnen. Fast vad gjorde det. Det var skönt att komma ut, känna solens värmande strålar och se öringvak.





Efter gemensamt fika åkte vi alla nöjda hemåt. Dagens bästa fångst står just nu på köksbänken. Tre burkar nykokt blåbärssylt.



onsdag 2 september 2009

Harrflugor

Ikväll färdigställde jag ett gäng harrflugor till min kompis Patrik. Det var faktiskt en utmaning att binda dem för han ville ha dem i strl 16 och 18. I den senare storleken har jag aldrig bundit flugor förut. Det var en ny erfarenhet. När jag först hade kroken i handen såg det ut som ett mission impossible. När den väl satt i städet och bindandet startade så var det bara att tänka smått, för att få ett någorlunda bra resultat.

Harrflugor strl 16


Hoppas att flugorna lyckas lura några storharrar borta i Idsjöströmmen. Imorgon överlåter jag dem till Postverkets omsorg, för vidare transport till Roslagen.