söndag 31 augusti 2008

Solsken och småsveda

Det fina vädret gjorde att jag "stal" lite tid på em för en tur till Storån. Denna gång var siktet inställt på "Mellanströmmen" för att se om nån öring var hemma. Solen toksken och småsvedan och mygg surrade runt öronen, men vad gjorde det en sån här dag. Satte mig i gräset och hällde upp lite kaffe och skar några skivor Rackebajsare som tilltugg. Det är inget skämt, utan det är en stark korv som finns på ICA i Järpen. Riktigt god, och ännu godare till en öl. Ute i strömmen kläcktes en del insekter bl a nattsländor, men ingen fisk visade något intresse för dem. Satte på en ST-Epoxy streamer på en förtyngd tafs för att komma ner på djupet. Fiskade mig igenom strömmen utan resultat, bara en stöt i flugan. Provade lite olika flugor, men med samma resultat. Efter ett tag dyker två andra fiskare upp. Inte heller de får någonting. De berättar att de tidigare på dagen varit uppe i Fångån och fiskat. Bara några småöringar visade intresse för deras flugor. De hade även sett två minkar där.


Nu är sommarsäsongen slut och många plockar bort fiskegrejerna för i år och drömmer om kommande fisketurer och vakande öring. Är man fiskesugen finns fortfarande många alternativ. Många tjärnar är fiskbara, men se upp för älgjägarna. Jag har en speciell tjärn i åtanke där jag har lite otalt med några öringar. En del harrströmmar, tex Kvissleströmmen, är öppna i september. Här i Järpen finns möjlighet att fiska gädda på fluga eller harr och sik vid industriområdet. Själv väntar jag på att en del fiskevattensområden blir tillåtna igen i oktober. Då har man chansen att fånga öring igen, öring som ska äta upp sig inför vintern. Ibland kan det bli riktiga kanondagar på senhösten med solsken och hög klar luft. För två år sen testade jag gränsen för flugfiske. Då fångade jag den första fisken, en öring, i april och sen fångade jag fisk på mitt flugspö varje månad ända t.o.m december. Vem var det som sa att fiskesäsongen varar från midsommar till sista augusti ?


Risken är att det blir lite färre inlägg den närmaste tiden, eftersom det inte kommer att bli så många fisketurer. Jag planerar dock att skriva lite om flugor och flugbindning. Kanske blir det något boktips också för jag har några i hyllan som har inspirerat mig. Hoppas ni följer med och fortsätter läsa min blogg.

I elfte timmen

När man åker Vålådalsvägen söderut och har passerat fjället Väliste och vyn öppnar sig mot Ottfjällets nordsida och Vålådalsfjällen inser man att man bor på ett helt underbart ställe. Många gånger har jag åkt den vägen, men inte reflekterat över vyerna, fjällen och fiskvattnen, utan bara tänkt på att komma fram till fiskeplatsen. Nu finns dessa tankar i huvudet när jag är på väg till Storån, för att fiska i elfte timmen. Under hösten och vintern kommer jag inte att åka längs den här vägen lika ofta, så det gäller att insupa de vackra vyerna. Idag har jag tänkt fiska i "Storselet" och därefter på "Flatsen", alla i Storån. Ute på selet vakar en massa småfisk, men jag har bara några dragningar i flugan.

Innan det blir alltför mörkt går jag upp till den andra fiskeplatsen. Jag väljer en svart Zonker, för det är öring jag vill ha. Alla färger är bra i mörkret, bara de är svarta. Efter några kast suger det till i spöet och efter en kort kamp kan jag landa en öring på 40 cm. Någon mer fisk blir det inte under kvällen.

Rätt som det är spricker molntäcket upp och en stjärnklar himmel tittar fram. Kan inte låta bli att stirra upp på alla stjärnor och inse hur liten och obetydlig man egentligen är i världsrymden. Ett våldsamt plask väcker mig abrupt ur mitt filosoferande och för en tiondels sekund hinner jag tänka öring, innan jag inser att det är Bennys kusin, Bertil Bäver, som har dykt upp i mörkret. Förmodligen är han sur på min närvaro för han plaskar till me paddeln ett par gånger till och jag bestämmer mig för att plocka ihop. Förmodligen har hans plaskande skrämt iväg den eventuella fisk som fanns närvarande. Nöjd beger jag mig hemåt, efter "another day in paradise".

lördag 30 augusti 2008

Duvedsälva´


Åkte till Duvedsälven igår kväll för att ge den en sista chans. Den har inte fiskat nåt vidare i år, i varje fall inte för mig. Började nedanför Skansen och redan i andra kastet högg en öring i modell mindre. Verkar ju lovande tänkte jag, men det visade sig att detta skulle bli den enda öring jag får landa denna kväll. Hade senare några smådragningar i flugan, men inte mer. Utom kasthåll vakade några fiskar, förmodligen efter de få nattsländor som kläcktes. Åkte vidare för att fiska nedan Staabron, men här var det heldött. Har fisken redan börjat med lekbestyren eller är de helt enkelt inte på hugget ? Strax efter kl 23 gav jag upp och åkte hem. I bilen funderade jag på var jag ska förlägga de sista kvällarna av fiskesäsongen. Kanske i "Vålådalstriangeln" dvs Storån, Fångån och Vålån. Tre åar med potential till fint fiske. Eller kanske längre västerut ? Jag ska avvakta väderprognosen och morgondagen innan jag bestämmer mig.

torsdag 28 augusti 2008

Dunka Streamer

Igår kväll åkte jag ner till Storån. Regnmolnen hängde tunga över Ottfjället och Middagsvalen så mörkret kom tidigt. Redan vid 21.30 behövde man tända pannlampan. Uppsökte en känd öring-och harrhåla för att se om nån var hemma. Började med en stor musimitation av hjorthår som jag faktiskt fått både öring och harr på. Förmodligen har harrarna trott att det varit en smaskig nattslända. Men nu var det ingen reaktion. När det är "sorkår" är det en effektiv fluga. Många öringar jag fått har haft sork i magen, t o m öringar som inte är större än 5-6 hg. Bytte till en brun Zonker och strax var det ett drag i flugan, men sen hände inget. Ett par koppar kaffe och nån tunnbrödsklämma senare, bytte jag till en svart Zonker. Nu var det rejält mörkt. Rätt som det var högg det till i flugan och linan drogs ur min hand. Yes !, tänkte jag, men lika snabbt som Usain Bolt rör sig lika snabbt släppte fisken. Det var en i modell större ivarje fall. Lite senare krokar jag en fisk, som visar sig vara en harr på ca 2 hg, på svart Zonker ! De som tror att man bara får harr på små torrflugor må tänka om. Detta har hänt mig flera gånger i Storån, att harrar har tagit streamers ämnade för öring. Sen hände inte så mycket mer under kvällen. När klockan närmade sig 23 packade jag ihop och for hem.




Känslan att stå i mörker och lägga ut fluglinan i strömmen och känna ett kraftigt hugg är obeskrivlig. Den måste upplevas. Det sköna med mörkerfiske är lugnet, att man bara är koncentrerad på kastet och var flugan är. En förutsättning för det är att man känner sitt fiskevatten, man vet var strömfåran är och var man kan vada. Detta lär man sig lämpligast på dagen. Fiska igenom sträckan och notera lämpliga vadningsmöjligheter och ståndplatser. Det kommer att ge resultat, jag lovar.

tisdag 26 augusti 2008

Mina flugor

De flesta, även jag, har för många flugor i sin flugask. Handen på hjärtat, använder du alla ? I mitt fall är svaret nej. Jag brukar börja säsongen med en mindre ask med de flugor jag vet fiskar bra. Allt eftersom säsongen framskrider, man binder nya flugor för test osv, så blir det trångt i asken. Så trångt att man ibland måste byta till en större för att få plats med alla. För man vet ju aldrig, en del mönster kan vara bra att ha, men de får ligga orörda. Samma misstag år efter år, fast jag vet vilka flugor jag fiskar mest med och som fångar fisk.


I streamerasken finns nästan bara Epoxystreamers och Zonkers, de är de jag använder mest om jag väljer att fiska med en streamer. Fast även har är det för många, vissa har inte varit i kontakt med något vatten på hela säsongen. Bruna, svarta och gråa Zonkers funkar alltid. När det gäller Epoxystreamers så står de svarta och bruna för de flesta fiskar.


I nymf-och puppasken är det också överfullt, en massa "bra ha flugor" i olika färger och modeller. Även här vet jag att de gröna, bruna och svarta fångar fisk. Ändå dessa extra flugor. Varför ?? Jag lovar att nästa år ska jag bara ha en liten ask med nymfer resp streamer, i varje fall försöka.
Är ni nyfikna eller intresserade av mina flugor och vill ha några i er ägo så går det bra att köpa av mig. Skicka i sådana fall ett mail till: stig.torniainen@spray.se och berätta vad ni är intresserade av. Just nu har jag några flugauktioner ute på http://www.tradera.com/. Där finns det också bättre bilder av dem. Framöver ska jag försöka få till ett fotoalbum med olika flugor här på bloggen.
Så till sist lite musikhistoria. I början av 70-talet fanns en bra grupp vid namn Trapeze, med sättningen Mel Galley - gitarr, Glenn Hughes -bas, sång och Dave Holland - trummor. De var framgångsrika, men säg den saga som varar för evigt. De splittrades och deras karriärer gick vidare i band som Deep Purple, Whitesnake, Black Sabbath och Judas Priest. Nyligen fick jag veta att Mel Galley har lämnat oss efter en tids sjukdom, bara 60 år gammal. Vissa band önskar jag att man fått uppleva live på 70-talet, Trapeze är ett sådant. Fördelen med musik är att den finns kvar i all framtid för att avnjutas, antingen i analog eller digital form. Bra fiskevatten däremot, dem har vi bara en gång. Har vi förstört ett så kommer det aldrig tillbaka, i varje fall inte i samma skick. Tänk på det gamla indianordspråket: Vi lånar bara naturen av våra barnbarn.

söndag 24 augusti 2008

Smoke on the water



När jag satte mig i bilen strax efter kl 7 imorse låg nattdimman fortfarnde tät över älven när jag styrde kosan västerut. Som den Purple-nörd jag är kunde jag inte låta bli att dra paralleller med deras gamal hit. Smoke on the water.....a fire in the sky Fire, ja det var ju solen som tittade fram när jag nådde Åre. To catch some trout with my flyrod......yeaah I could stay all day Ok, bäst att sluta där, men efter några veckor av trögt fiske blev det äntligen lite rock´n´roll. Vakande fisk, kläckningar och en sol som fått fnatt och sken som bara den. Härligt !!! Och jag som bara kört nattfiske på älven den senaste tiden, det är ju på dagen det verkar hända grejer. Äntligen fick mitt spö kröka rygg ordentligt. Hade på en större fisk som tyvärr slet av tafsen nedanför mina fötter, surt ! Kunde i varje fall landa en öring på ca 7-8 hg, som föll för en wiggle nymf. Det är en nymf med ledad kropp, rör sig väldigt naturligt i vattnet.

Nu är vi inne i elfte timmen av årets sommarsäsong. Det är exakt en vecka kvar innan fiskeförbudet inträder, för att fisken ska få chans att föröka sig i lugn och ro. Får ni nån större fisk nu så tänk lite långsiktigt och släpp tillbaka den så den kan föra sina gener vidare. Då har vi fisk att fiska på i framtiden också........

onsdag 20 augusti 2008

Nattfiske

Igår kväll försökte jag lura nån bättre öring på mina nybundna Zonkers i Storån. Det gick inte så bra, fick bara kroka av ett par i det mindre formatet. Strax före midnatt gav jag upp och åkte hem, arbetsdag nästa dag att tänka på. Glädjande var att flugorna simmade som en... Michael Phelps.



Det beror på att vingen, i detta fall kaninhårsremsan, får "hänga fritt". Detta gör att hela vingen kan röra sig fritt. Jag har övergått till att binda alla mina Zonkers på kortskaftad krok för de rör sig mycket mer lockande i vattnet, men detta var första gången jag bantat ner flugan till bara ett hackel och en vinge.

Idag var kommunens näringslivschef Jan Andersson och föreläste på mitt jobb om Åre kommuns tillväxt och hur de framtida planerna ser ut i olika områden. Bl a i Bydalen där det finns behov att ett stort antal nya turistbäddar, i form av hotell. Kruxet enligt honom var att Länsstyrelsen har överklagat en utbyggnad med tanke på att Dammåöringen har sina lekplatser där. Han såg inte alls potentialen i fisket i Dammån, utan det verkade bara vara ett hinder för att kommunen ska få hit ännu mer skidåkare. Börjar man bygga storskaligt där är risken stor att lekplatserna blir igenslammade, tror jag. Vi måste, tvärtom, vara rädd om den öringstammen. Vi vill inte att den ska råka ut för samma sak som hände med Storboströmöringen, när de byggde Håckrenmagasinet. Där magasinet ligger nu fanns förut 4 st sjöar, Aumen, Gesten, Korsjön och Hottöjen, sammanbundna av fiskrika strömmar. Den som ändå hade fått uppleva det fisket.
Jag har sett gamla bilder därifrån och det måste ha varit en fröjd att få ha fiskat där.




måndag 18 augusti 2008

Innovativ flugbindning eller lathet ?

Har en tid haft funderingar på att göra en förenklad Zonker, en variant av ett fungerande mönster. Ikväll avsatte jag en stund till det. Flugorna består bara av en vinge och ett hackel. Det blev en för lite djupare fisket, försedd med conehead, och gjord av kaninhårsremsor, sk zonker strips. Några strån Angel Hair ingår också, kanske mest för min egen skull, tveksamt om det gör någon nytta i mörkret. För det är då de är avsedda att användas. Den andra är gjord för att fiskas ytligare och här bytte jag till ett hackel av hjorthår.





Vad passar bättre än att presentera dem tillsammans med Sabbath´s debutalbum som också var mörkt och tungt, något världen aldrig skådat tidigare, men som blev en succé. Nu återstår att se om mina flugor går samma öde till mötes eller om de hamnar i nån låda med överblivna flugor. Nu återstår mindre än 2 veckor till fiskeförbudet. Än finns det tid till att kämpa med öringen. Faktum är att jag inte har rekordet för öring denna säsong i familjen, utan det har min 6-åriga dotter med en öring på 1,3 kg fångad i sjön Storsjouten. Det anmärkningsvärda är att hon fångade den på ett Rapala barnspö och en vobbler inköpt på Dollar Store i Strömsund. Det är inte alltid bäst grejer som tar de största fiskarna.


Nu hoppas jag på lite bättre väder de närmaste dagarna för att försöka bli bäst i familjen.

söndag 17 augusti 2008

Indiansmyg och ömma fötter

Hemma igen efter några dagar längs Rullåns strömmar. Jag har fiskat i den nedre delen, ner mot Vattensjön. Detta tack vare min gode granne Per-Erik, tack för ditt tillmötesgående. Första eftermiddagen och kvällen gick åt till att fiska av sig det värsta fisksuget. Efter en kall natt vaknade jag upp till en skinande sol och blå himmel. Nu känner jag också att kroppen börjar få ro, det tar alltid ett tag när man är ute. Man är så van att ha en massa tider att passa. Att äta när man är hungrig och fiska när man har lust och ta en tupplur när man känner för det, då har själen kommit till ro. Det är inte ofta man får uppleva det. Dagen ägnas åt att fiska i ån från Rulldalsforsen ända ner till Vattensjön. Rullån har ett klart vatten och i strömmarna gäller det att smyga, och då menar jag smyga, på fisken. Strömmarna är relativt grunda med djupfåror och gropar. Det är dessa som det gäller att hitta. Ofta slutar det ned en plogvåg och så var den öringen borta. Detta upplevde jag ett par gånger med några bättre öringar.


Jag erkänner mig besegrad: Rullån - Stig 3-0 !!



I ån finns också några djupare sel med långsamt flytande vatten. Det var i dessa som jag såg vakande fisk, men enbart av den mindre sorten. Inte var det någon kläckning heller trots det fina vädret. Det var också sådana jag lyckades fånga för att genast släppa tillbaka för återväxt. Naturen runt ån är fantastiskt vacker. Omgiven av fjäll som Fangvalen och Krapa, för att nämna några, och inbäddad i vacker urskog rinner ån som ett pärlband genom dalen. Väl värt ett besök. Mer info kan man få på http://www.anariset.se/




Nu till avdelningen vadarstövlar. Varför finns det ingen som tillverkar vadarstövlar med en riktig stabil stövel, för vandra i ? Alla vadarstövlar jag sett har dåliga stövlar. Mina är av märket Scierra och är de stabilaste jag hittat, men långt ifrån bra för att vandra flera kilometrar i. Därav ömma fötter. Jag skulle betala en mindre förmögenhet om nån tillverkade vadare på ex Tretorn Sarek stövlar. Vilken dröm för fötterna.


Nu återstår 2 veckor innan det blir fiskeförbud. 14 dagar, eller kvällar och nätter, att försöka fånga en storöring. För imorgon är det dags att kliva in i ekorrhjulet igen och bli en samhällsnyttig medborgare efter 9 veckors sommarlov. Racklöfska skolan, here we go again.

torsdag 14 augusti 2008

Förberedelser



Kvällen har ägnats åt fjällförberedelser. Det är mycket som skall gås igenom och packas. Tältutrustning, fiskegrejer, mat och en massa småprylar som pannlampor och extra batterier.
Mitt enmanstält har blivit luftat och kollat så det tål regn, det har ju legat i källaren sen förra sommaren. Vore surt i dubbel bemärkelse om det hade blivit hål i det. Det är ett Ferrino Light och väger bara ca 1,5 kg. Det negativa är att det så trångt att det i princip bara duger att ligga och sova eller vila i. Det positiva är att det är så litet att man kan slå upp det under en gran så den mest nitiske fiskekortskontrollant inte hittar det....nä skämtade bara, i varje fall när det gäller andra halvan av meningen.




Har bundit några ministreamers som ska testas i helgen. Kan tänka mig att de ska funka i en liten å om öringen inte riktigt är på hugget. Det är några minizonkers och minibaitfish bundna på en kortskaftad Kamasankrok i strl 10. Så nu är flugaskarna fulladdade och linan rengjord. Flugorna ligger för övrigt på en kanon CD. Har ni inte den så se till att den snart finns i er samling. En av Blackmores sista spelningar med Purple innan han lämnade dem för gott ( ? )


Tittade nyss på Mittnytts väderprognos, och äntligen, äntligen var meterologen Jannicke Geitskaret tillbaka. Hon är helt klart min favorit. Varför ? Hon kommer alltid med bra väder såklart ! Så även denna gång. Uppehåll och sol fredag och lördag och eventuellt någon skur på söndag. Ser lovande ut. Nästa rapport kommer inte förrän på söndag kväll och jag hoppas att det bara blir positiva upplevelser att förmedla. Till sist undrar jag om det är nån som kan tala om vad det är för nåt som pågår i Peking som upptar all tid i media ;-)

onsdag 13 augusti 2008

Kvällsfika



Kvällsfika kan man göra på många sätt. Jag valde att fylla termosen, göra några mackor och tråckla mig i vadarna. Färden styrdes västerut, fast bara i några kilometer, temp mätaren på bilen hann knappt röra sig. Jag valde ett ställe som de flesta åker förbi fast det syns från E14. Mitt mål var att reka lite, vet att andra fått fisk här, och få lite frisk luft och kaffe på kvällskvisten. Målen uppfylldes till punkt och pricka, även om jag inte fick känna några ryckningar i spötoppen, fast idag gjorde det detsamma. Detta kan man väl kalla livskvalitet. Åk runt husknuten och du har chans att fånga, i detta fall, öring eller harr, i en oreglerad älv. Nu börjar planeringen inför helgens fisketur. Ska åka till en å i fjällvärlden, om allt går som planerat. Med småbarn hemma får man ibland göra helomvändningar i sin planering. Mer om detta kommer i längra fram i nya inlägg. Som en aptitretare kan jag visa hur det ser ut där. Inte så tokigt va ?



Slutligen kan jag tillägga att några av mina flugor finns ute på auktioner på Tradera nu. http://www.tradera.com Är du nybörjare inom flugfisket finns det möjlighet till ett riktigt fynd där. Där fins också mina välbeprövade streamers. Välkommen med bud. Mitt säljnamn , alias, där är stfiske.

tisdag 12 augusti 2008

Vad händer ????


Ja, den fråga vill man verkligen ha svar på nu. Varför hugger inte fisken ? Är övertygad om att den finns där, men den kanske står på botten och trycker. Igår kväll och natt tillbringades längs Storåns stränder med Lunkan och Christer. Vi fiskade av några säkra fiskeplatser, men allt vi fick ihop var två pekfingerstora fiskar, en öring resp en harr. Inte den annars så huggvilliga harren var med på noterna och öringen borde snart söka sig mot lekplatserna och bli aggresiv. Det är ju trots allt fisk man vill känna i spöet, och inte ens klyschor som "vi hade ju tur med vädret" eller "tålamod är fiskarens bästa vän", kan rädda dagen. Vid såna här tilfällen är det tur att man bor här och kan invänta nästa huggperiod och inte har betalat en massa pengar för att åka hit och sen uppleva ett sånt här fiske.

måndag 11 augusti 2008

Heavy Metal


En del av kvällen ägnades åt flugbindning modell heavy metal, som i detta fall inte har med musikgenren att göra. Nej, här handlar det om förtyngda flugor. Detta kan man göra på många sätt. Här har jag valt conehead och kulkedjeögon. Gjorde klart en beställning jag fått av en vän och band några nya som jag ska testa i ett mindre vattendrag. Resultat av det kommer i slutet av veckan. Den undre flugan är skapad av norrmannen Arve Herman Tangen och heter "Steinsmetten". Hans flugor går att betrakta på http://www.mittfluefiske.com/. Jag har inte följt hans mönster till punkt och pricka, jag brukar inte göra så utan mest se dem som en grund. Det kan bero på att man inte har ett visst material eller så byter man ut till ett som fungerar bättre. En viktig sak att beakta på när man binder flugor är att tänka sig hur flugan kommer att se ut och röra sig i vattnet. Vissa material ändrar färg och en del kanske blir helt livlösa. En fluga som är snygg i städet kanske inte alls fungerar i vattnet. Apropå rubriken så hade jag radion på och lyssnade på programmet "Dist" som igår kväll avhandlade tungung från 1982. Nostalgifaktorn var hög bakom bindstädet, för oss som inte hade syntlugg på 80-talet, med låtar som "Run to the hills" och "Eye of the tiger" :-)

söndag 10 augusti 2008

Duvedsälven


Det är sådana här öringar man vill ha när man fiskar i Duvedsälven. Dessa är fångade tidigare i sommar på en ST-Zonker. Jag gjorde ett försök igår kväll, på några olika ställen nedströms Staabron, men de enda som visade intresse för mina flugor var småöringar. Var är de stora ? Största plasket gjordes av Lunkans kompis Benny, med efternamnet Bäver. Annars var det väldigt lugnt på vattenytan. Kasten satt inte heller som de skulle. Kort sagt, en riktig skitfisketur. Så här måste Stefan Holm känna sig när han river ur sig på 2,25. Han brukar säga att man ska göra en skittävling per säsong. Hoppas detta var mitt bottennapp ( ! )

fredag 8 augusti 2008

Black Night

Vad gör man som småbarnsförälder en fredagskväll när barnen har somnat efter Bolibompa ?

Själv valde jag att gå en trappa ner till min flubindarhörna och binda några Zonkers och lyssna på 70-tals hårdrock. Kvällens val blev Rainbow´s första från ´75. Till tonerna av Ritchie Blackmore´s gitarrspel sätter jag mig vid städet. Jag har en idé om en svart
Zonker med hackel av hjorhår, för att flugan ska föra mer "oväsen" i vattnet. En fluga för nattfisket. Då är svart färgval nr 1 på flugor, de syns tydligast mot natthimlen, ur fiskens perspektiv.
Provade en sådan häromkvällen i Duved med några öringar som resultat. Var inte nöjd med hacklet så nu binder jag ett par med lite tjockare hackel. Tills vidare får de arbetsnamnet "Black Night". Ett passande namn, både till när de ska användas och till musikvalet. Av bara farten tillkommer ett par grizzlybruna också, en färg som brukar leverera. I helgen ska de komma i närkontakt med öringarna.

Nada Nichts Nothing

Det blev resultatet av igår kväll / nattens fiske i Storån. Endast en dragning i flugan kände jag. Det var som om någon hällt ut en tunna rotenon i ån, helt dött. Men, så är det med fiske, det är inte bara att åka ut och plocka kilosöringar. Jag försökte med allt från stora torrflugor till djupt fiskade streamers.
Det var med lite blandade känslor jag klev ur bilen när jag kom fram. För nån vecka sen ringde en bekant och sa att han hade sett en björn på Håckrenvägen när de åkte hem från Storån. Fiskefrossa eller björnfrossa, hur skulle kvällen utveckla sig ? Det är märkligt hur björnar kan få oss människor att reagera. Man var lite extra på sin vakt, man vill ju inte springa på en nalle bland lövslyn. Nu blev det som sagt inget av detta och nallen är med största sannolikhet långt inne i skogen och käkar bär.
Nu är det bara att ta nya tag, vässa krokarna, och lägga ut nya flugkast i helgen.

onsdag 6 augusti 2008

En Zonker i natten

Igår kväll gjorde jag ett besök till Duvedsälven. När jag kom fram såg jag ett bättre vak
några meter ut. Jag knöt på en nymf och redan i andra kastet högg öringen.
Jag beslöt att behålla den eftersom den passar perfekt i röklådan.
På hårt tunnbröd och nersköljd med en kyld dryck.....mmmmmm.






Fortsatte fisket med nymfen men endast med småöringar som resultat.
Kylan kom sakta krypande vid 22-tiden, på med jackan och fleecemössan.
Några grillade Merguez-korvar med Jonnys senap nersköljda med kaffe
så var jag med i matchen igen. Fisket fortsatte nu med ST-Zonkers i färgerna
grizzlybrun och svart. Resultat, några öringar snäppet mindre än den första
som alla fick gå tillbaka för återväxt.
Strax efter midnatt gav jag upp. Då hade jag inte haft nån känning på länge och
ingen aktivitet syntes på vattenytan, vare sig av fisk eller insekter. Dessutom hade
kylan krypit innanför underställströjan. Måste komma ihåg en extra fleecetröja till nästa gång.
Vattennivån hade sjunkit rejält sen mitt förra besök här, nu är det lättvadat till alla
fiskeplatser i älven. Och som sagt, det blir rejält kallt när solen har gått ner.

Kom ihåg...bästa sättet att få fisk är att ha flugan i vattnet !



måndag 4 augusti 2008

Det första



Jaha, här kommer mitt första inlägg i vad som kan utveckla sig till vad som helst.

Jag har en del planer och funderingar, vi får se.Jag kommer att skriva om mitt flugfiske och min flugbindning.

Bilden ovan sammanfattar vad det kommer att handla om.


Mitt fiske bedrivs i västra Jämtland i Åre kommun.

Här har vi Övre Indalsälven, en outbyggd älvsträcka, som vi ska vara rädda om.

Det är inte många älvar som får rinna fritt i vårt land.

I älven kan man ha ett utmärkt fiske efter öring, för att inte tala om alla andra sjöar och åar som finns i trakten.

Jag har inte ångrat mig en sekund sen jag flyttade hit för ca 15 år sedan.

Har man flugfiske som passion, ja då kan man inte komma mycket närmare paradiset.


Nu har vi kommit in i augusti och mörkret blir allt tätare på kvällar och nätter.

Det är nu jakten på storöringen inleds på allvar, nu börjar fisken röra på sig mot lekplatser.

I skydd av mörkret kommer den in på grunt vatten för att äta upp sig innan leken.

Då kan ni vara säkra på att jag kommer att vara på ett flugkasts avstånd......